Aktier: Faldende brexit-frygt sætter gang i revanche på europæisk aktiemarked

De europæiske aktiemarkeder revancherer fredag middag lidt af det tabte fra den seneste periode, hvor aktierne har været presset på grund af tvivlen forud for næste uges folkeafstemning i Storbritannien om et fortsat EU-samarbejde.

 

Men efter torsdagens drab af det britisk parlamentsmedlem Jo Cox, der kæmpede for, at briterne skal forblive i det europæiske samarbejde, er der sat en foreløbig pause i valgkampen op til folkeafstemningen den 23. juni. Det sendte torsdag de amerikanske aktier op, og fredag peger pilen altså samme vej i Europa.

Lidt over middag stiger det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks med 1,4 pct., hvilket blot er anden dag med opadgående pil set over de sidste otte handelsdage.

Derudover stiger de ledende indeks på børserne i London, Paris og Frankfurt med mellem 1,2 og 1,4 pct. Største fremgang blandt de tre indeks tilfalder FTSE 100-indekset i den engelske hovedstad.

- Frygten for brexit (et britisk exit fra EU, red.) er begyndt at forsvinde en smule, samtidig med at markedet i en periode har været kendetegnet ved stort udsalg. Selv hvis det skulle ende med et brexit, betyder de seneste dages kursfald, at der er prissat rigelig bekymring i markedet, lyder det fra Thorsten Engelmann, der er handler i Equinet Bank i Frankfurt, over for Bloomberg News.

Ifølge den seneste opgørelse fra nyhedsbureauet Bloomberg News er der 45 pct. af briterne, der ønsker at stemme for "leave", mens 42 pct. modsat vil stemme "remain". De resterende 13 pct. mangler fortsat at beslutte sig.

VINDFUSION TÆT PÅ

Blandt de europæiske selskaber er tyske Siemens og den spanske vindmølleproducent Gamesa tæt på at kunne annoncere den ventede transaktion om at kombinere de to selskabers vindmølleaktiviteter.

Det har der været rygter om i månedsvis, men de er taget til de seneste dage. Fredag har børsen i Madrid suspenderet handelen med aktierne i Gamesa, idet parterne tilsyneladende er meget tæt på en aftale.

De endelig betingelser for aftalen skal stadig godkendes af de involverede parter, oplyser Gamesa i en melding til børsmyndighederne fredag. Siemens-aktien bliver ved middagstid handlet 1,6 pct. højere til 92,34 euro.

Modsat er det en mere kedelig dag for Ericsson, der falder 1,8 pct. til 62,35 svenske kr., efter at de amerikanske myndigheder har indledt en efterforskning af det svenske teleselskab, som er under mistanke for korruption. Det skriver avisen SvD Näringsliv.

Det er det amerikanske børstilsyn, Securities and Exchange Commission, SEC, som står for undersøgelsen, der blandt andet handler om Ericssons forretning i Kina.

I første omgang ville Ericsson ikke kommentere historien, men fredag har det svenske teleselskab bekræftet, at det bliver undersøgt af de amerikanske myndigheder.