Aktier: Fald til C20 trods stigning til tunge Novo

Aktierne er svinget frem og tilbage mellem positivt og negativt terræn

Foto: lOvE lOvE

Det danske aktiemarked har mandag morgen haft svært ved at finde ud af, hvilket ben det skulle stå på, idet aktierne er svinget frem og tilbage mellem positivt og negativt terræn.

Ti minutter inde i mandagens handel falder det ledende C20 Cap-indeks knap 0,1 pct. til 966,17, hvilket er afledt af et fald til de fleste af eliteaktierne. En stigning til indekstunge Novo Nordisk er dog med til at trække i den anden retning.

Den flade udvikling blev indikeret op til markedsåbning af udviklingen på den anden side af Atlanten, hvor de amerikanske aktier i fredags ganske vist satte rekorder nok en gang, og hvor eksempelvis S&P 500-indekset sluttede 0,4 pct. højere.

I forhold til niveauerne ved dansk børslukketid var der imidlertid tale om en ret begrænset stigning, som oven i købet blev annulleret i futuremarkedet inden mandagens handelsåbning herhjemme.

- De amerikanske aktiemarkeder lukkede i fredags med nye kursstigninger - om end det var under en meget lav omsætning på grund af thanksgiving.

- På de asiatiske markeder er den nye uge startet med lidt blandede signaler, da blandt andet et relativt kraftigt prisfald på olie har skabt fornyet usikkerhed frem mod onsdagens afgørende møde i OPEC, skriver chefanalytiker Jan Størup Nielsen fra Nordea i en morgenrapport.

Mandag morgen bliver en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, handlet til 46,87 dollar, hvilket er et fald på 0,78 pct. sammenlignet med fredagens niveau.

Bliver man i den olieeksponerede branche, er A.P. Møller-Mærsk og Dong Energy i færd med at indlede drøftelser om en mulig fusion mellem de to selskabers olieforretninger, skriver avisen The Sunday Times.

Ifølge avisens oplysninger har begge selskaber hyret rådgivere til at arbejde med den potentielle oliefusion.

En af de strukturer, der bliver overvejet, er, at kombinere de to olieforretninger med opbakning fra en tredje part - og så sætte det samlede selskab på børsen, når olieprisen har rettet sig.

Den tredje part skulle efter sigende være den amerikanske kapitalfond med speciale i energi, EIG.

B-aktien hos A.P. Møller-Mærsk falder 1,0 pct. til 9135 kr., mens Dong Energy taber et tab på 0,9 pct. til 241 kr.

Uden for oliesektoren er Carlsberg blevet en del af Macquaries analyseunivers. Banken indleder dækning med anbefalingen "neutral" og et kursmål på 595 kr. Carlsberg falder 0,5 pct. til 592 kr. Konkurrenten Heineken indledes derimod med anbefalingen "outperform" og et kursmål på 79,50 euro mod en kurs mandag morgen på 71,60 euro.

Jyske Bank, der endte 0,2 pct. højere til 312,30 kr., har fået skåret kursmålet til 290 kr. fra 320 kr. af svenske SEB. Anbefalingen er uændret "sælg".

Vestas har fået løftet anbefalingen af Commerzbank til "køb" fra tidligere "hold", mens kursmålet er uændret 550 kr. Vindmølleaktien stiger 0,5 pct. til 471,20 kr.

Aktien hos Novo Nordisk ligger desuden med i toppen af det danske eliteindeks med en stigning på 0,7 pct. til 227,10 kr. - dog uden selskabsspecifikke nyheder fra medicinalvirksomheden.

Uden for eliteindekset har Bang & Olufsen, der ligger uændret til 75,50 kr., netop lanceret en ny højttaler op til julehandlen. Men kunderne kan først få den leveret til marts. Frustrerende, da Beosound 2 ville være et oplagt julegaveemne, siger forhandler til Børsen.

I løbet af mandagen kommer der desuden regnskab for tredje kvartal fra Gyldendal. Selskabets B-aktie er startet uændret i 520 kr.