Aktier: Fald over hele linjen i Europa før græsk valg

Europas børser bar fredag tydeligt præg af nervøsitet forud for det med spænding imødesete valg i Grækenland søndag.

Grækerne afgør ved en folkeafstemning, om de vil tilslutte sig den nye hjælpepakke, kreditorerne har stillet dem i sigte, og samtidig acceptere de mange reformer og nedskæringer, den medfører. Og ingen vidste fredag, hvordan det ville ende.

- Investorerne vil tydeligvis gerne sælge, hvad de kan, før weekenden. Den lille forskel mellem opbakningen til "ja"- og "nej"-siderne har skabt så meget usikkerhed, at der, sammen med lav handelsvolumen, er garanti for kursfald, udtaler analytiker Ramiro Loureiro fra Banco Comercial Portugues til Bloomberg News.

Det Europa-brede Stoxx 600-indeks faldt 0,5 pct. og endte 3,4 pct. lavere, end det startede ugen. Og blandt Europas enkeltbørser var det kun i Reykjavik og Kiev, man fandt indeksstigninger.

Sektormæssigt var der blandt andet pres på råvareaktier, både hvad gælder olie og gas samt metaller. Det skyldtes fald i priserne på blandt andet olie og jernmalm.

Det var da også aktier som Tullow Oil, Seadrill og Lundin Petroleum, der alle er eksponeret over for oliesektoren, der lå nederst i Stoxx 600-indekset.

Royal Bank of Scotland begrænsede sit fald til knap 2 pct., trods at banken måske står til en kæmpebod i USA. Den amerikanske boligmyndighed, Federal Housing Finance Agency, har i hvert fald sagsøgt og kræver 13 mia. dollar i erstatning af RBS for dens rolle i den amerikanske subprime-skandale i årene op til finanskrisen.

Aktionærer i K+S kunne til gengæld glæde sig over en anden form for amerikansk interesse. Den tyske gødningsgigant blev løftet af ny interesse fra canadiske Potash Corp om en overtagelse. Potash har budt 7,8 mia. euro, eller 41 euro per aktie, for det tyske selskab, men det har bestyrelsen sagt nej til. K+S' topchef, Norbert Steiner, vil have prisen op over 50 euro.

K+S-aktien toppede Stoxx 600 med en stigning på 4,4 pct. til 38,67 euro.

/ritzau/FINANS

 

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk