Aktier: Fald over en bred kam - størst nedtur i Istanbul

Der er mandag pres på europæiske aktiemarkeder, der - umiddelbart forgæves - spejder efter nye katalysatorer, der kan drive markedet højere.

Læs mere
Fold sammen

Der er mandag pres på europæiske aktiemarkeder, der - umiddelbart forgæves - spejder efter nye katalysatorer, der kan drive markedet højere. Det tyske Dax-indeks ligger mandag ved middagstid til et fald på 0,5 pct. og er siden sin top i april faldet 10 pct.

- Alle de positive momentum-faktorer, der havde drevet markederne, er enten væk eller priset ind. Vi forventede en korrektion, og den for de tyske aktier var så absolut på høje tid, siger Hendrik Koenig, aktiestrateg hos B. Metzler Seel Sohn & Co. til Bloomberg News.

Faldet i Frankfurt er anført af Thyssenkrupp og Continental med fald på henholdsvis 1,7 og 1,6 pct., mens Deutsche Bank skiller sig positivt ud med en stigning på 5,8 pct.

Stigningen til Deutsche Bank kommer efter en overraskende melding søndag om, at John Cryan ved udgangen af måneden erstatter Anshu Jain som Deutsche Bank's co-administrerende direktør, mens han overtager det fulde ansvar når den anden administrerende direktør, Jürgen Fitschen, stopper efter bankens årsmøde næste år.

På det britiske marked stiger whisky-producenten Diageo, der blandt producerer Johnnie Walker, med 6,5 pct. efter forlydender om, at den brasilianske milliardær Jorge Paulo Lemann overvejer et bud på selskabet. Hverken repræsentanter for Lemann eller Diageo har ifølge Bloomberg News dog ønsket at kommentere historien.

I samme spekulative boldgade er der fokus på den schweiziske medicinalproducent Actelion efter skriverier i Sunday Times om, at selskabet skulle have modtaget en uformel købshenvendelse fra det Dublin-baserede medicinalselskab Shire. Ingen af parterne har kommenteret rygterne, men ikke desto mindre stiger aktien i Actelion 8,8 pct.. mens Shires aktie falder 2 pct.

Der er også rift om schweiziske Syngenta, som den amerikanske industrigigant Monsanto har set sig lune på. Monsanto har igen forsøgt sig med et bud på 449 schweizerfranc per aktie i Syngenta, men denne gang har Monsanto tilbudt et ekstra beløb på 2 mia. dollar, hvis købstilbuddet på samlet 45 mia. dollar ikke skulle falde i Syngentas smag.

Det ekstra beløb ville skulle betales, hvis Monsanto ikke kan opnå de tilstrækkelige godkendelser til at gennemføre opkøbet, men tilføjelsen ændrer ikke noget for Syngentas bestyrelse, der endnu engang har afvist tilbuddet. Syngenta afviste i begyndelsen af maj tilbuddet fra Monsanto på 449 schweizerfranc per aktie med henvisning til, at buddet undervurderer selskabets værdi.

Syngentas aktier falder mandag 0,8 pct. til 409,70 schweizerfranc. Da det første tilbud fra Monsanto blev fremsat i begyndelsen af maj kostede en Syngenta-aktie dog blot 332,70 schweizerfranc.

Mens der er beherskede fald på de største europæiske aktiemarkeder, så kan man tale om ganske markante fald på børsen i Istanbul. Det er reaktionen på søndagens tyrkiske parlamentsvalg, hvor det prokurdiske HDP-parti formåede at kravle over spærregrænsen, hvilket umiddelbart ser ud til at svække magten for præsidents Recep Erdogans AKP-parti.

Det toneangivende indeks på børsen i Istanbul - Borsa Istanbul 100 Index - dykker 6,2 pct. Samtidig svækkes den tyrkiske lira til det laveste niveau nogensinde. Det er usikkerhed omkring den politiske situation i Tyrkiet, som får investorerne til at sælge ud i stor stil. Med valgresultatet står Erdogans parti til at besætte 258 pladser i parlamentet, men da det kræver 276 mandater for at have absolut flertal, ser æraen med en regering bestående af et parti ud til at være forbi.

- Der er alt for meget usikkerhed i øjeblikket. Vi ved ikke en gang, hvilket parti eller partier, der vil indgå i koalition, og hvis vi ser lidt mere pessimistisk på det, om der overhovedet bliver en koalition, skriver Kerem Baykal, der er porteføljeforvalter ved AK Portfoy i Istanbul, i en mail til Bloomberg News.