Aktier: Fald og nervøstet præger starten af det nye år

Der er meldt sure miner og fald på det danske aktiemarked mandag morgen, hvor årets første handelsdag bliver påvirket af skuffende nøgletal fra Kina samt fornyede spændinger i Mellemøsten. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIYOSHI OTA

Der er meldt sure miner og fald på det danske aktiemarked mandag morgen, hvor årets første handelsdag bliver påvirket af skuffende nøgletal fra Kina samt fornyede spændinger i Mellemøsten.

Kort efter markedsåbning falder det ledende C20 Cap-indeks 1,7 pct. til indeks 1021,80. Det følger efter en ellers positiv slutspurt i 2015, hvor eliteindekset steg både tirsdag og onsdag op til nytårsaften torsdag 31. december og endte året i indeks 1039,10.

Den matte stemning mandag morgen følger efter Irans fordømmelse af Saudi-Arabiens henrettelse af den shiamuslimske leder Nimr al-Nimr og iranske demonstranters efterfølgende stormløb på den saudiarabiske ambassade i Teheran.

Ifølge seniorstrateg Tine Choi fra Nordea er olieprisen steget cirka 2 pct. ovenpå Saudi-Arabiens henrettelser i weekenden. Og selvom en stigende oliepris fra det nuværende niveau isoleret set er positivt, så skaber den geopolitiske uro negative dønninger på finansmarkederne, lyder det fra seniorstrategen.

- Oftest vil investorerne relativt hurtigt vende blikket tilbage mod den økonomiske udvikling, men den geopolitiske situation i Mellemøsten er en af de udfordringer for finansmarkederne i 2016, som man bør holdet et vågent øje med, skriver Tine Choi i en kommentar.

Handlen med kinesiske aktier blev suspenderet resten af dagen mandag efter massive kursfald og fald i CSI-indekset på 7 pct., hvilket også var påvirket af et fald i det kinesiske PMI-indeks for fremstillingssektoren til 48,2 i december fra 48,6 i november. I Tokyo er det ledende indeks mandag faldet 3,1 pct.

Selskabsspecifikt har der været nyt fra Vestas, som 31. december kunne oplyse om to ordrer på sammenlagt 166 megawatt i henholdsvis Brasilien og Sydkorea. Dermed har Vestas nået en ordreindgang for 2015 på samlet 8099 megawatt, hvilket bringer selskabet tæt på en ny ordrerekord.

Hos Sydbank venter aktieanalytiker Jacob Pedersen, at Vestas vil nå en ordreindgang i 2015 på 8800 megawatt, når de uannoncerede ordrer for fjerde kvartal kommer med i tallene.

- Vi fastholder "Køb" på Vestas efter en bedre end forventet ordrehøst i december, skriver Jacob Pedersen i en kommentar mandag.

Vindmøllemageren har startet det nye år ved at falde 1,8 pct. til 475,10 kr. Det følger efter et 2015, hvor aktien steg hele 113,60 pct.

De skuffende nøgletal fra Kina og udviklingen i olieprisen afledt af urolighederne i Mellemøsten ser ud til at påvirke aktierne i A.P. Møller - Mærsk, hvis B-aktie har lagt fra land ved at stige 0,3 pct. til 9000 kr. Det sker på en mandag, hvor futureprisen på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, stiger 1,7 pct. til 37,90 dollar.

Desuden kunne A.P. Møller-Mærsks containerrederi, Maersk Line, og dets rivaler i sidste uge notere nogenlunde succes med de varslede rateforhøjelser på de tunge ruter mellem Asien og Europa. Således steg spotpriserne på fragt af en tyvefodscontainer (teu) mellem Asien og Europa med 659 dollar til samlet 1232 dollar per teu i sidste uge, viser en opgørelse fra Shanghai Shipping Exchange.

Ingeniørkoncernen FLSmidth er mandag morgen bundprop i det danske eliteindeks, da selskabet falder 3,2 pct. til 232,40 kr. Det følger efter et fjerde kvartal, hvor FLSmidths ordreindgang ikke levede ikke op til Nordeas forventninger. Selskabet hentede bare en enkelt ordre til en værdi af 150 mio. kr. og lå dermed langt fra bankens estimat om en ordreindgang på 900 mio. kr.

- Den svage ordreindgang kan ende med estimatnedjusteringer. Vi anbefaler at gå uden om FLSmidth, der er presset af de nuværende svage markedsforhold, som ikke ser ud til at bedres lige med det samme, skriver senior aktierådgiver Jesper Bamberger i bankens morgenrapport.

Det færøske olieselskab Atlantic Petroleum har fortsat ikke fundet en løsning på sine massive finansielle problemer. I en meddelelse fra onsdag aften fortalte selskabet, at det ikke har været muligt at betale et planlagt afdrag på 19,5 mio. kr. på et lån på samlet 58,5 mio. kr. i Eik Bank. Et afdrag, der ellers forfaldt i december. Atlantic Petroleum-aktien falder 4,0 pct. til 6 kr.

Glunz & Jensen oplyser, at firmaet flytter Kina-produktion af offset-udstyr til hovedfabrikken i Slovakiet. Overflytning af offset samleproduktionen ventes med effekt fra regnskabsåret 2016/17 at give anledning til en årlig besparelse på cirka 2 mio. kr. på EBIT-niveau.

Salg, after sales service og reservedelssalg er ikke påvirket af overflytningen og vil fortsætte uforandret, oplyser selskabet, der ligger uændret i 52,50 kr.