Aktier: Fald mindsket efter jobrapport - Mærsk faldt

Mærsk sejlede fredag rundt i bunden af det danske eliteaktieindeks ramt af en lussing på først højere kind i form af faldende rater og senere på venstre kind af en faldende oliepris.

Læs mere
Fold sammen

Det danske aktiemarked åbnede i negativt territorium fortsat til tonerne fra Frankfurt torsdag, mens fredagens længe ventede amerikanske jobrapport reducerede faldet.

Fredag endte C20 Cap 0,2 pct. lavere i 1041,42 efter et fald torsdag på 1,4 pct. torsdag. Det var nede omkring indeks 1032 før den amerikanske jobrapport.

- Vi startede op i kølvandet af ECB. Jobrapporten fra USA kom så ind stort set in-line. Den var ikke for stærk eller for svag, og det var godt for aktierne, forklarer aktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

- Mærsk får kursmæk fra negativt ratenyt og oliepris, men vi ser potentiale i aktien på det nuværende lavere niveau, når vi kigger ind i 2016, vurderer Martin Munk.

Mærsk B-aktien faldt 1,7 pct. til 10.030 kr.

I toppen havde Genmab fortsat kronede dage uden selskabsspecifikke nyheder.

- Vi nærmer os ASH-konferencen i USA, og det kan forklare det fortsatte fokus på aktien, vurderer Martin Munk, men noterer også, at den længe har været omgærdet af en positiv stemning.

Genmab steg 0,9 pct. til 926 kr.

Der var høreapparater i toppen og bunden af indekset uden selskabsspecifikke nyheder fra nogle af selskaberne. William Demant steg 0,8 pct. til 657,50 kr., mens kollegaen GN Store Nord faldt 2,2 pct. til 129,10 kr.

- Jeg tror, forklaringen er, at WDH fik for meget ned ad i går, og det er det, der udjævner sig i dag, forklarede chefaktiehandler i Danske Bank Mads Zink tidligere til Ritzau Finans.

Novo Nordisk steg beskedne 0,2 pct. til 389,10. Novo Nordisk søgte fredag om europæisk markedsføringstilladelse for den hurtigvirkende insulin aspart.

Det kommer ikke til at give det store udslag i aktiekursen her og nu, vurderer Søren Løntoft Hansen, der er Novo-analytiker i Sydbank.

- Men på sigt er det en positiv nyhed for Novo Nordisk. Den nye type hurtigtvirkende insulin er mere innovativ, og samtidig kan det være med til at beskytte Novo mod patentudløb på andre insulinprodukter, siger han til Ritzau Finans.

Konkurrenten Eli Lilly meldte fredag ud, at man stoppede udviklingen af det langtidsvirkende insulin Peglispro, der skulle konkurrerer med Novos Tresiba.

Der var også lidt fokus på Carlsberg, der de seneste par dage er blevet nævnt som mulig køber af konkurrenten AB Inbevs ølmærker Peroni og Grolsch. Skulle det blive aktuelt, kan det gå ud over bryggeriets kreditvurdering hos kreditvurderingsbureauet Fitch, skriver Børsen.

Mads Zink vurderede ikke, at Carlsberg køber de to mærker. Men spekulationerne vil præge udviklingen i Carlsberg de kommende dage. Carlsberg-aktien faldt 0,2 pct. til 595 kr.

Blandt de mindre selskaber på fondsbørsen var der lidt nyt omkring Bang & Olufsen. Hollandske Phillips har afvist, at det er interesseret i at købe Struer-selskabet, der i sidste uge annoncerede købsinteresse fra flere sider, skriver Børsen. B&O-aktien endte uændret i 76,5 kr.

Mols-Linien sendte en ansøgning om afnotering fra børsen. Rederiets aktier var blandt toppen af samtlige aktier fredag med en stigning på en stigning på 10 pct. til 60 kr. trods meldingen om afnoteringen.