Aktier: Fald i vente med fokus på Novo, FLS og Vestas

Toppen af ugens stigninger på det danske aktiemarked ventes at blive taget af fra åbningen fredag, hvor futures i Europa peger på fald. De amerikanske børser lå ved dansk børslukketid torsdag i positivt terræn, men stemningen vendte siden, efter at det ikke lykkedes EU og Grækenland at få et gennembrud i forhandlingerne om den græske gæld, og markedet endte i minus.

- Det tyder på, at markederne i Europa kommer til at åbne med fald. Der vil fortsat være fokus på Grækenland. EU fortsætter fredag sit topmøde, hvor der utvivlsomt vil fortsætte med at komme meldinger ud om Grækenland, selvom man ligesom har sagt, at lørdagens møde mellem eurolandenes finansministre bliver afgørende i forsøget på at finde en løsning, siger senioraktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea til Ritzau Finans.

Det brede amerikanske S&P 500-indeks faldt torsdag 0,3 pct., efter at det ved dansk børslukketid havde ligget i et lille plus. Udviklingen har smittet af på de europæiske aktiefutures. Futures på det tyske marked indikerer et minus fra åbningen fredag i størrelsesordenen 0,6 pct. Herhjemme endte C20 Cap-indekset 0,3 pct. højere i 999,19, og indekset er i ugens løb steget 2,5 pct.

Der kan fra åbningen ventes fokus på Vestas, efter at vindmølleproducenten torsdag aften offentliggjorde en ordre på 150 megawatt i USA. Kunden er EDF Renewable Energy, som dermed tager hul på den 1000 MW store rammeaftale, de to selskaber indgik i slutningen af 2014.

- Det er sådan en aktie, som er følsom over for, hvordan risikolysten er generelt i markedet, så om ordren kan trække den op - det vil jeg mene, at den vil kunne. Men får vi nogle markeder, som skal falde, så kan det godt være, at den ikke får det fulde potentiale fra starten af på den her ordre. Men ordremomentum er godt for Vestas i øjeblikket, og der er noget, som bør understøtte aktien, siger Jesper Bamberger.

Vestas-aktien steg torsdag 0,5 pct. til 335,80 kr.

Novo Nordisk kan også komme i søgelyset, efter at analytikerne hos den britiske storbank HSBC har indledt dækning af medicinalaktien med en "reducer"-anbefaling og et kursmål på 300 kr. Kursmålet er langt under den aktuelle kurs på 377 kr., som den sluttede i torsdag efter et marginalt fald på 0,1 pct.

I forhold til A.P. Møller-Mærsk vil der fredag blive skuet til den ugentlige rateopgørelse fra Shanghai Shipping Exchanges. I sidste uge faldt det såkaldte Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) med 4,2 pct. til 556,72, og indekset ramte dermed et nyt lavpunkt i dets seksårige historie. Mærsk B steg torsdag 0,7 pct. til 12.430 kr.

Samtidig kan FLSmidth få opmærksomhed, efter at de minerelaterede aktier generelt har haft det lidt svært på de asiatiske markeder. Samtidig faldt de to FLS-peers Joy Global og Caterpillar i den amerikanske handel torsdag begge med 3,9 pct. Det kunne umiddelbart indikere, at FLS-aktien også kan få det en smule svært fra åbningen fredag.

Simcorp oplyste fredag morgen, at selskabet har fået en ordre på sit system, Simcorp Dimension, fra et britisk investeringsselskab. Simcorp-aktien steg torsdag 2,8 pct. til 255 kr.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk