Aktier: Fald i olie trak ned inden regnskabssæsonens start

Den amerikanske regnskabssæson er lige om hjørnet, men indtil videre er det stadig olieprisen, der præger markedet.

Mandagens amerikanske aktiemarked blev præget af fortsatte fald i oliepriserne, mens investorerne samtidig afventede startskuddet på den ny regnskabssæson, der i S&P regi blev fyret af med indtjeningsdata fra aluminiumsproducenter Alcoa efter børsslut.

Usikkerheden var i højsædet dagen igennem, og den positive start fik ikke mange chancer i det urolige marked.

- Når vi ser på de udsving på over 1 pct., som vi har haft i begge retninger, er der så absolut stadig stor usikkerhed, og det er normalt ikke tegn på et sundt marked. Med regnskabssæsonens start vil spørgsmålet være, hvor meget af faldet i energi- selskabernes indtjening der allerede er indpriset, siger markedsstrateg Matt Maley fra Miller Tabak & Co. i Massachusetts til Bloomberg News.

Dagen sluttede med et fald i S&P 500-indekset på 0,8 pct. til 2028,26. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med et minus på 0,5 pct. i 17.640,84, mens Nasdaq-aktierne lukkede med et fald på 0,8 pct. i 4664,71.

Også de mindre selskaber måtte bide i græsset, idet Russell 2000-indekset, der måler temperaturen på Small Cap-aktierne, faldt 0,5 pct. til 1180,09.

Omsætningen var lidt under det normale på New York Stock Exchange med 650 mio. aktier, mens der på Nasdaq-børsen var 1,8 mia. aktier, som
skiftede hænder.

Inden åbningstid stod det klart, at verdens næststørste juvelerkæde, Tiffany & Co., skruer lidt ned for forventningerne til regnskabsåret
2014/15. En salgsopdatering for julesalget var en klar skuffelse, da omsætningen faldt i november og december sammenlignet med samme periode
sidste år. Investorerne straffede Tiffanys ved at sende aktien 14 pct. ned.

Oliegiganterne Chevron og Exxon Mobil blev igen boksebolde på grund af de faldende energipriser. Oliekoncernerne faldt henholdsvis 2,2 pct. og 1,9 pct. hvilket placerede dem i bunden af Dow Jones Industrial Average.

Til gengæld gik det strygende for NPS Pharmaceutical, efter at det irske medicinalselskab Shire søndag meddelte, at det planlægger et bud på selskabet. Shire byder 46 dollar pr. aktie, hvilket er en præmie på knap 10 pct. i forhold til lukkekursen på NPS fredag. NPS steg over 8 pct.

Aluminiumproducenten Alcoa fremlagde regnskab for fjerde kvartal. Dataene overraskede positivt med et resultat eksklusive engangsposter på 33 cent per aktie, hvor gennemsnittet af analytikernes estimater lød på 27 cent. Omsætningen steg 14 pct. til 6,4 mia. dollar eller godt 300 mio. dollar mere end ventet.

Rekordstore volumener af aluminiumsplader til bilindustrien, der i stigende grad er begyndt at lave lette, aluminium pickups, og øgede ordrer på kommercielle og regionale jetfly ventes at øge salget med op mod 10 pct. i år. Samlet venter koncernen, at den globale efterspørgsel efter aluminium vil stige 7 pct. i 2015. Alcoa-aktien steg 1,5 pct. i eftermarkedet.

Senere på ugen kommer der regnskaber fra Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs og JPMorgan Chase.

Futures på de amerikanske aktieindeks ligger med stigninger på op mod 0,1-0,2 pct. i Asien tirsdag morgen.