Aktier: Fald fra start på Wall Street presset af olieaktier

De amerikanske aktiebørser starter ugen med kursfald og fortsætter dermed fredagens tendens, hvor investorerne solgte ud af frygt for konsekvenserne af snarlige pengepolitiske stramninger.

Foto: BRENDAN MCDERMID

Fra åbningen mandag falder det brede S&P 500-indeks med 0,3 pct. til 2122,55, efter at indekset fredag faldt hele 2,5 pct. Dow Jones ligger desuden 0,2 pct. lavere 18.042,16, og Nasdaq-indekset, der onsdag satte rekord, dykker 0,1 pct. til 5123,72.

Det var sandsynligheden for en snarlig amerikansk renteforhøjelse, der fredag satte gang i aktieudsalget, hvilket mandag i øvrigt bredte sig til først de asiatiske markeder og siden de europæiske. Og det er altså umiddelbart fortsat i åbningshandlen på Wall Street mandag.

- Vi kommer tættere på en renteforhøjelse, og folk panikker igen. Jeg ser det her som endnu et af de udslag, der kommer, når markedet skal affinde sig med mindre stimulus, siger Kully Samra, der arbejder med kapitalforvaltning hos Charles Schwab i London, til Bloomberg News.

De olierelaterede aktier ser ud til at komme under pres, efter at prisen på en tønde af den amerikanske WTI-olie mandag er faldet yderligere 2 pct. til 45,00 dollar efter et fald fredag på 3,7 pct. Marathon Oil falder fra start 2,4 pct. efter et fald fredag på 6,4 pct.

Medicinalselskabet Perrigo stiger derimod cirka 5 pct. efter nyheden om, at aktivist-investoren Starboard Value har annonceret en ny position på 4,6 pct. i aktien og ved samme lejlighed er kommet med sit bud på, hvad selskabet skal gøre for at realisere værdier til aktionærerne.