Aktier: Få plusser, mens markedet puster ud klædt i rødt

Der er kun få og ganske små plusser blandt eliteaktierne fredag middag. Genmab, Carlsberg og William Demant kæmper for at holde sig i grønt,

Der er kun få og ganske små plusser blandt eliteaktierne fredag middag. Genmab, Carlsberg og William Demant kæmper for at holde sig i grønt, men de øvrige aktier har givet op og falder med op til over 2 pct.

Efter torsdagens tumultariske og storvolatile aktiemarkeder er der mere ro på markederne på ugens sidste handelsdag, men retningen er sydpå. Torsdag svingede det danske C20-indeks mellem indeks 793 og 817, der var slutniveauet.

C20 Cap-indekset falder fredag middag 1,1 pct. til 808,5 og dermed er torsdagens stigning på godt 1 pct. elimineret.

- Jeg tror, at markedet sunder sig efter torsdagens voldsomme udsving. Endelig er risiko ikke øverst på investorernes indkøbsseddel op til næste uges vigtige og med spænding imødesete udmelding fra Den Europæiske Centralbank, ECB, torsdag, og søndagens valg i finanskrisens moderland, Grækenland, vurderer afdelingschef i Sydbank Ole Kjær Jensen over for Ritzau Finans.

Især A.P. Møller-Mærsk-aktierne lider under investorernes salgstrang.

Fredag leverede det ugentlige SCFI-indeks over containerrater ellers en stigning på knap 5 pct., og indekset reverserer dermed fire uger i træk med fald. Det kan betyde succes for de ratestigninger, Maersk Line og kollegerne har varslet med effekt torsdag 15. januar.

En tønde Nordsøolie, Brent, til levering til februar stiger fredag knap 3 pct., men ligger fortsat under 50 dollar og dermed fortsat langt under et behageligt niveau for olieselskaber som Maersk Oil.

Mærsk B-aktien dykker med 2,3 pct. til 12.400 kr., mens A.aktien falder 2 pct. til 12.020 kr.

I bunden af indekset ligger også Pandora, der sammen med Vestas har været under pres på fondsbørsen i den seneste tid og indtaget de to bundplaceringer i C20 set over de sidste seks handelsdage.

I den positive ende ligger Carlsberg med et mindre fald på 0,02 pct. til 480,30 kr. Carlsberg er stærkt til stede på det schweiziske marked, og derfor er torsdagens valutabeslutning interessant for selskabets investorer. Stigende olie mindsker samtidig presset på selskabets store
marked i Rusland en smule.

Effekterne af den schweiziske valutabombe kan desuden også ramme aktier som GN Store Nord og William Demant Holding.

De to høreapparatproducenter kan få gavn af hændelsen, da konkurrenten Sonova, verdens største på markedet for høreapparater, har hovedsæde i Schweiz og derfor rammes på konkurrenceevnen af den styrkede valuta.

Det var med til at sende GN-aktien til tops i C20 torsdag, mens den fredag falder 0,9 pct. til 135,30 kr., mens WDH-aktien, der faldt torsdag, derimod stiger en spids fredag til 476,20 kr.

Sonova mørbankes også fredag på Børsen i Zürich. Fredag falder aktien 7,3 pct. efter torsdag at være faldet 13,9 pct.

Genmab ligger i C20-toppen med en stigning på 0,6 pct. til 388,40.

Nordea har løftet kursmålet på aktien til 450 kr. fra 382 kr.