Aktier: Europas børser undgår kinesisk syge

Europas aktiebørser lader sig fredag ikke smitte af de voldsomme fald, der prægede de kinesiske markeder tidligere på dagen.

Læs mere
Fold sammen

Fald på 5 til 6 pct. i de toneangivende indeks i Shanghai og Shenzhen afspejles slet ikke i Europa, hvor Stoxx 600-indekset ligger næsten fladt - ved 14.45-tiden er det faldet 0,04 pct. til 384,21.

Det sker blandt andet efter en opløftende opgørelse over den økonomiske tillid blandt eurozonenes forbrugere og virksomheder. Novembers aflæsning på 106,1 på EU-Kommisionens tillidsindeks er den højeste siden 2011 og tyder på et Europa, hvor væksten er på vej op.

Ikke desto mindre er der udsigt til en lavere rente hos Den Europæiske Centralbank efter næste uges rentemøde, hvilket også er med til at styrke aktierne i især eksportorienterede europæiske virksomheder, der kan se frem til en svagere eurokurs.

På sektorbasis er der små udsving på kontinentet med undtagelse af råvareaktierne, der presses af dårlig kursudvikling hos de britisk noterede mineselskaber: blandt andre Anglo American, BHP Billiton, Fresnillo og Rio Tinto.

Førstnævnte har ramt sin laveste kurs nogensinde og er dykket med knap 66 pct. siden nytår. Selskabet er presset af lave råvarepriser, likviditetsmangel og svigtende tillid blandt aktionærerne. Det kan der muligvis rettes op på ved en kapitalmarkedsdag 8. december, hvor ledelsen vil give sit bud på fremtiden, men indtil videre er aktien i frit fald og koster nu 404 pence mod 1200 ved starten af 2015.

I den positive ende af indekset finder man hollandsk noterede Altice, der stiger 4,2 pct. til 14,59 euro. Det er købet af rettighederne til at vise fodboldturneringen Premier League til tv-seere i Frankrig og Monaco i de næste tre år, der løfter aktien.

TDC blander sig også i toppen af Stoxx 600 efter annonceringen af prisstigninger på de billigste mobilabonnementer. Det får teleaktien til at stige 3,6 pct. til 37,66 kr.