Aktier: Europæiske markeder skifter til tøvende fremgang

De europæiske aktier har i løbet af torsdag formiddag skiftet kurs tilbage mod det rekordhøje niveau, der blev nået ved ugens begyndelse. Mandag sluttede det fælleseuropæiske, brede Stoxx 600-indeks på lige over 372, og torsdag middag er indekset nede i 369. Men det er marginale 0,1 pct. højere end slutniveauet onsdag eftermiddag.

Markederne er påvirket positivt af forventningerne til effekten af de kommende kvantitative lempelser fra Den Europæiske Centralbank, mens effekten af den uro, der udspringer i Grækenland, trækker ned.

Energiaktierne lever i en særlig mistrøstig tilværelse efter offentliggørelse af skuffende regnskab fra oliegiganten Shell. Samlet ligger energisektoren nederst i Stoxx-indekset med et markant fald på 2,2 pct.

På de toneangivende aktiemarkeder falder FTSA 100-indekset 0,2 pct., CAC 40-indekset i Paris stiger 0,4 pct., og DAX-indekset i Frankfurt løftes 0,3 pct.

Shell-aktien falder 3,8 pct. Selskabets Q4-regnskab er presset af faldet i oliepriserne, og overskuddet på 3,3 mia. dollar før engangsposter og lagerændringer lever ikke op til forventningerne om et overskud på 4,1 mia. dollar. Shell varsler nedskæring i investeringsbudgettet til 15 mia dollar.

Den franske producent af rør til bl.a. energiindustrien Vallourec falder 5,3 pct. efter meddelelse om nedskrivninger på 1,2 mia. euro med henvisning til effekten af de lave oliepriser på selskabets kunder.

Også Petrofac, der servicerer energisektoren, lider i torsdagens marked. Kursen på aktien falder 5,0 pct.

Omvendt løftes den svenske Sandvik-aktie 5,5 pct. Ingeniørkoncernen, der bl.a. leverer mineudstyr lige som danske FLSmidth, klarede sig bedre end ventet. Ganske vist faldt omsætningen i minedivisionen til 7 mia. svenske kr., men analytikerne havde ventet et fald til 6,8 mia. svenske kr.

Finske Nokia, som efter frasalg af sine mobiltelefoner til Microsoft primært leverer netværksløsninger, solgte mere i fjerde kvartal sidste år for 3,8 mia. euro, mens forventningerne til finnerne lå på 3,7 mia. euro. Men aktien falder 4,8 pct.

Også torsdag har den tyske finansgigant Deutsche Bank offentliggjort et overskud på 438 mio. euro, som gør analytikernes forventninger om et tab på 341 mio. euro til skamme. Finansaktien løftes 3,6 pct.

Men den svenske storbank SEB skuffede med et driftsresultatet på 6577 mio. svenske kr., mens analytikere ifølge SME Direkt havde sat næsen op efter et overskud på 6761 mio. svenske kr. Aktiehandlerne kvitterer med et kursfald på 4,1 pct.

/ritzau/FINANS

 

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk