Aktier: Europæiske lempelser booster amerikanske aktier

De amerikanske aktiemarkeder indleder torsdagens handel med stigninger, hvilket futures op til handelsstart også havde indikeret. Den positive stemning kommer især fra Europa, hvor eurozonens centralbank har været på banen med nye tiltag.

Foto: SPENCER PLATT

Ved åbningen stiger S&P 500-indekset med 0,3 pct., Nasdaq-indekset løfter sig 0,5 pct., mens Dow Jones-indekset går frem med 0,4 pct. Til sammenligning endte de tre ledende indeks onsdagen med stigninger på mellem 0,2 til 0,6 pct.

Stigningerne i USA følger, kort efter at Den Europæiske Centralbank - med centralbankchef Mario Draghi i spidsen - blandt andet har sænket sin toneangivende rente, refi-renten, med 5 basispoint til 0,00 pct. og derudover reducerer indskudsrenten med 10 basispoint til minus 0,40 pct. Dertil forhøjer banken sit opkøbsprogram med 20 mia. euro til 80 mia. euro. fra april.

- Det var i den øvre ende af, hvad folk havde forventet fra Den Europæiske Centralbank. Og det er grunden til, at vi ser denne reaktion med stigende optimisme, lyder det fra Matt Maley, aktiestrateg i Miller Tabak, over for Bloomberg News.

- Flere kvantitative lempelser tilfører likviditet til systemet, og når det sker, bliver folk nødt til at lægge deres kapital et eller andet sted. Og med så lave rentesatser, som vi ser i øjeblikket, bliver folk nødt til at putte pengene i papirer som aktier i stedet for obligationer, fortsætter aktiestrategen.

Omkring samme tid som ECB's rentemeddelelse er der torsdag kommet tal for amerikanske ledige. De viste, at 259.000 amerikanere meldte sig som førstegangsledige i sidste uge. Det var dermed færre nytilmeldte ledige end ventet. Ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News var der blandt økonomerne i snit ventet 275.000 nye ledige.

Ugen før meldte 277.000 sig ledige for første gang. Det tal er revideret fra 278.000 ved første opgørelse for en uge siden.

Antallet af fortsatte ledige faldt til 2,225 mio. mod estimeret 2,250 mio. og 2,257 mio. ugen tidligere.

Blandt de amerikanske selskaber er der torsdag relativt stille, men internetselskabet Yahoo kan dog fortælle, at det har udvidet sin direktion med to personer, så der nu sidder i alt ni direktører i ledelsen.

De to nye direktører er Catherine J. Friedman, der har en baggrund hos Morgan Stanley, og Eric K. Brandt, som tidligere har arbejdet hos Broadcom Corporation. Reaktionen i markedet er et fald på 0,5 pct til 33,33 dollar for Yahoo-aktien.