Aktier: Europæiske bekymringer afløst af stigninger

Europas aktiemarkeder genfandt stigningstakten torsdag, delvist opmuntret af udsigten til ro om den græske gældssituation, men især lettet over meldinger om våbenhvile i Ukraine.

- En våbenhvile er moderat godt. Spændingerne er der stadig, så vi må se, hvordan det går. Regnskaberne har været ret gode indtil videre denne sæson. I Grækenland ligner det, at vi langsomt bevæger os mod en aftale inden deadline, opsummerer porteføljemanager Espen Furnes fra norske Storebrand.

Våbenhvilen, som blev bekræftet omkring kl. 10 af den russiske præsident, Vladimir Putin, satte fut under aktierne, især i det sydlige Europa. Så mens FTSE-indekset i London steg 0,2 pct., og det franske CAC 40-indeks gik 0,9 pct. frem, var der løft på cirka 2 pct. i Milano og Madrid, mens de græske aktier steg omkring 7 pct.

Toppladserne gik til banker med eksponering til Rusland og Grækenland. Især sidstnævntes pengeinstitutter nød godt af de lovende takter, som betød løft på mellem 10 og 18 pct. til National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank og Piraeus Bank.

Men også østrigske Raiffeisen Bank, der er stor i Rusland, og italienske Monte Paschi var med på bølgen med tocifrede stigninger.

I Sverige var der også gode takter med et løft på 2 pct. til S30-indekset til rekordhøje 1624,4 point. Riksbanken svækkede den svenske krone ved at sænke renten til minus 0,10 pct. og købe statsobligationer tilbage fra markedet, og det gjorde eksporttunge selskaber som Boliden, SKF, SSAB, Atlas Copco og Skanska til de største vindere på børsen i Stockholm.

Finske Outokumpu var også i hopla og steg 14,4 pct. Med en omsætning på 1,67 mia. euro og et underskud på 55 mio. euro var stålkoncernen noget bedre kørende end ventet i markedet. Trods de røde tal på bundlinjen er der tegn på bedring, fortæller selskabet, og det belønnede markedet.

I den kedelige ende var danske FLSmidth næstdårligst med sit dyk på 4,3 pct. efter torsdagens årsregnskab. Især ordreindgangen var en stor skuffelse for investorerne, men også indtjeningen i fjerde kvartal var under prognoserne.