Aktier: Europæiske banker vandt frem fredag ved udsigt til højere renter

Stærke jobtal fra USA fik fredag flere af de europæiske aktiemarkeder til at skyde i vejret, mens de amerikanske investorer sad mere slukørede hen.

En markant stigning i beskæftigelsen uden for landbruget peger sammen med et fald i arbejdsløsheden samt uventet store lønstigninger alt sammen i retning af en renteforhøjelse, når den amerikanske centralbank mødes til december.

Udsigterne til en stramning af den amerikanske pengepolitik fik renterne til at stige til gavn for banksektoren, mens dollar styrkedes, hvilket løftede de europæiske virksomheders konkurrenceevne på bekostning af de amerikanske.

- Aktierne i Europa hoppede op drevet af den svagere euro, konstaterer seniorstrateg i Nordea Tine Choi.

Stigningen var størst i Frankfurt, hvor DAX-indekset steg 0,9 pct., mens de britiske aktier faldt, da pundet ikke i samme grad svækkedes mod dollar. Europa Stoxx 600-indekset sluttede med en samlet gevinst på 0,3 pct.

Brancheindekset for bankerne klarede sig bedst efter stigninger i blandt andre Erste Group Bank på 9,2 pct. og Raiffeisen Bank på næsten 6 pct. Stigende renter er godt nyt for sektoren, der længe har haft svært ved at tjene penge på deres indlån.

LUKSUSVARER DROPPES

Blandt fredagens tabere var luksusbranchen, der kom under pres efter et sløjt regnskab fra det schweizisk noterede selskab Cie Financiere Richemont.

Selskabet, der står bag Cartier og Montblanc, vurderer, at resten af året bliver udfordrende på grund af svag efterspørgsel på ure i Asien. Urproducenten Swatch Group samt det franske luksusgodehus LVMH faldt henholdsvis 4,3 pct. og 3 pct.

Blandt fredagens store tabere var også den franske medicinalkæmpe Sanofi, der dykkede 6,8 pct. efter en strategiopdatering. Sanofi varslede nedskæringer og en stor set flad udvikling på bundlinjen i 2016 og 2017. Sidstnævnte var ifølge Bernstein årsagen til kursfaldet.

I USA var det brede S&P 500-indeks faldet 0,5 pct. ved europæisk børslukketid.

/ritzau/FINANS

 

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk