Aktier: Europæiske aktier tilbage på den grønne gren

I tillid til at centralbankerne står klar til at støtte den globale økonomi, er de europæiske aktiemarkeder kravlet tilbage til den grønne gren efter tre dages mismod.

Læs mere
Fold sammen

Ikke mindst referatet fra det seneste møde i den amerikanske centralbanks rentekomite løfter stemningen, fordi det fremgår, at komiteen er knap så forhippet på amerikanske rentestigninger som tidligere.

Torsdag middag ligger det fælleseuropæiske brede Stoxx 600-indeks 1,5 pct. højere i 323,6, som fortsat er små 10 point lavere end niveauet ved udgangen af sidste uge, mens næsten på niveau med indekset før den britiske EU-afstemning.

For investeringschef i Saxo Bank, Teis Knuthsen, er udsvingene ingen overraskelse:

- Markedet kan svinge voldsomt begge veje i disse dage. Det, vi behøver allermest fra politisk hold, er nogle signaler om, at vi kan håndtere de europæiske bankers udfordringer, og at vi kan begynde at adressere situationen i UK, siger han til Bloomberg News.

På de store aktiemarkeder stiger de toneangivende indeks. FTSE-indekset i London ligger 1,2 pct. højere, det tyske DAX-indeks stiger 1,1 pct., og CAC 40-indekset i Paris er løftet 1,5 pct.

To italienske banker, Banco Popolare og Banca Popolare dell' Emilia Romagna er på listen over de ringest præsterende aktier i torsdagens europæiske aktiehandel. De falder henholdsvis 4,7 pct. og 2,1 pct. De italienske banker er presset af behov for statsstøtte på grund af problemer med dårlige lån. 40 mia. euro er der ifølge Bloomberg News behov for, og aktuelt forhandler den italienske regering med EU-Kommissionen om, hvordan en sådan støtte kan lade sig realisere.

Men ellers har de europæiske bank- og finansaktier en fin torsdag på børsen, hvor finansindekset ligger højest blandt de 12 underindeks i Stoxx 600 med en stigning på 1,7 pct.

Britiske Provident Financial, Intermediate Capital Group og Aberdeen Asset Management stiger 5,2-8,5 pct. og får sammen med aktier inden for turistindustrien delvis revanche efter at have været blandt de hårdest ramte af brexit-afstemningen. Thomas Cook-aktien stiger 8,9 pct. i toppen af Stoxx-indekset.

Næststørst stigning på 8,5 er der til Associated British Foods, der har opjusteret sine forventninger, fordi svækkelsen af pundet giver selskabet en valutagevinst på den udenlandske indtjening.

/ritzau/FINANS