Aktier: Europæiske aktier genvandt humøret efter trist nøgletal

De europæiske aktier kom sig oven på skuffelsen fra amerikanske jobtal og sluttede fredagen af i grønt terræn.

Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks steg 0,4 pct. til 347,60 point, hvor især olie- og gasaktier og råvaresektoren trak op.


Aktierne faldt ellers brat som følge af en skuffende amerikansk beskæftigelsesrapport, der meldte om 142.000 nye personer i job i september. Det var langt under forventningerne, som ifølge Bloomberg News lå på 201.000 personer. Rapporten kan bidrage til spekulationen om, at en amerikansk renteforhøjelse måske først vil indtræffe i 2016.


I Tyskland blev energiselskaberne hjulpet godt på vej af kommentarer fra vicekansler Sigmar Gabriel, der kan tolkes som indikationer på statsstøtte til den dyre nedlukning af atomkraftværker, som flere selskaber står overfor. RWE steg 7 pct., mens Eon gik 6,4 pct. frem.

Det store tyske flyselskab Lufthansa havde også luft under vingerne og steg knap 4 pct., hvilket var hjulpet på vej af et skulderklap fra storbanken HSBC.


I den tunge ende af det tyske marked kørte Volkswagen nok engang forvirret rundt og endte med et fald på 4,2 pct. Seneste nyt i den sag er en svensk undersøgelse, der har vist, at Volkswagen- og Audi-biler udleder op til ti gange så mange NOx-partikler som konkurrenternes modeller. Volkswagen-aktien er faldet godt 40 pct. siden starten af den store udledningsskandale 18. september.

De franske myndigheder har desuden indledt en efterforskning af sagen ifølge nyhedsbureauet AFP, og VW's amerikanske topchef, Michael Horn, vil ifølge Financial Times i næste uge skulle stå skoleret og forklare sig over for en komité i Repræsentanternes Hus.


I bunden af det europæiske indeks endte også telesektoren. Det var blandt andre danske TDC, der faldt 2 pct. til 33,3 kr.