Aktier: Europæisk revanche efter kinesiske stimuli

De europæiske aktiemarkeder tog mandag revanche efter fredagens bratte fald på 1,8 pct. i det brede fælleseuropæiske Stoxx 600 indeks.

Ikke mindst positive signaler fra Kina bidrog til en vending, der sendte Stoxx-indekset 0,8 pct. op i 406,9. Den kinesiske centralbank meddelte i weekenden, at den slækker på reservekravene for de kinesiske forretningsbanker. Det sker for at stimulere væksten i den kinesiske økonomi.

I Europa have tiltaget først og fremmest effekt for mineselskaberne, der steg 1,5 pct. på sektorbasis med stigninger på 2,5 pct. og 2,6 pct. til giganterne BHP Billiton og Rio Tinto.

På de store europæiske aktiemarkeder steg de toneangivende indeks 0,8 pct. for FTSE100 i London, med 1,7 pct. for det tyske DAX-indeks og med 0,8 pct. for CAC 40 i Paris.

På selskabsniveau var hollandske Telenet med i Europa-toppen med en stigning på 5,3 pct. efter oplysninger om, at selskabet har aftalt at købe de belgiske mobilaktiviteter af kollegaen Royal KPN, som steg 3,1 pct. Prisen er 1,33 mia. euro, og det inspirerede til en kursstigning på 2,7 pct. for det belgiske teleselskab Belgacom.

National Bank of Greece steg 4,2 pct. trods likviditetskrise hos den græske centralbank og økonomisk krise i det hele taget. Markedet lod sig måske inspirere af udtalelser fra næstformand i EU-Kommissionen Valdis Dombrovskis om, at Grækenland får endnu en chance for at skaffe sig yderligere økonomisk bistand på mødet mellem eurozonens finansministre i Riga på fredag.

Pandora var med i Stoxx-toppen med stigning på henholdsvis 4,1 pct. Smykkeselskabet vakte kursbegejstring med nyheden om onlinehandel i USA. Og Carnegie løftede kursmålet for aktien til 850 kr. fra 725 kr.

Det britiske olieserviceselskab Petrofac oplyste, at det venter underskud i år på grund af projektforsinkelser og stigende omkostninger. Det kostede et kursfald på 10,3 pct.

/ritzau/FINANS

 

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk