Aktier: Europæisk nedtur blev begrænset sidst på dagen

Stærkt stigende obligationsrenter, en fortsat styrket euro samt usikkerhed om Grækenlands fremtid i eurosamarbejdet er ikke det, optimisme på det europæiske aktiemarked er bygget af.

Læs mere
Fold sammen

Derfor var der naturligt nok, at de europæiske aktier over en bred kam faldt tilbage torsdag, selv om rentestigningerne ud på dagen gik lidt i sig selv. FTSE 100-indekset i London faldt med 1,3 pct., CAC 40-indekset i Paris dykkede 0,8 pct., og DAX-indekset i Frankfurt satte sig 0,5 pct. Samtidig faldt det paneuropæiske Stoxx 600-indeks med 0,8 pct.

Selv om statsrenterne mod slutningen af torsdagen faldt ned fra det, der ellers lignede en ny stigning, er den tiårige rente herhjemme fortsat steget med omkring 80 basispoint siden midten af april.

Det styrker euroen, og dermed rammes de eksporterende europæiske selskaber på resultatopgørelsen, og det sender i sidste ende aktierne ned. Samtidig spøger Grækenland, der fortsat balancerer på kanten af en decideret statsbankerot, også i baggrunden, idet der fortsat ikke er fundet en løsning på gældsproblemerne.

Blandt de mest trykkede aktier var britiske Royal Mail, der faldt med 5,2 pct. til 498,50 pence. Den britiske regering vil sælge sin resterende aktiepost på 30 pct. i selskabet for at nedbringe statsgælden, og det brød investorerne sig ikke om.

Der var dog også enkelte positive historier. Eksempelvis steg svenske Ericsson med 2,4 pct. til 96,45 svenske kr., efter at den amerikanske storbank JPMorgan løftede sin anbefaling af aktien til "overvægt" fra tidligere "neutral".

Banken vurderer ifølge Bloomberg News, at Ericsson, der udvikler og sælger netværksudstyr, vil blive gavnet af en bedring i den trådløse amerikanske infrastruktur. I andet halvår i år og særligt næste år vil der atter komme i gang i investeringerne i sektoren, og det kan gavne Ericssons ordrebog, lyder det blandt andet fra JPMorgan.

/ritzau/FINANS

 

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk