Aktier: Europa tager positiv drejning efter flad start

De europæiske aktiebørser åbnede fredag fladt med en tendens til små fald, men hen over middag er flere af de store indeks kravlet op i plus. Det gælder både markederne i London, Paris og Frankfurt, hvor de ledende indeks ved 12.30-tiden ligger mellem 0,2 og 0,4 pct. højere end torsdagens niveau.

Foto: STAFF

I forvejen har det været en god uge for aktierne i Europa, efter at markedet, målt på Stoxx Europe 600-indekset, torsdag nåede det højeste niveau siden januar. Fredag middag ligger indekset med de 600 største europæiske aktier 0,2 pct. højere understøttet af stigninger til aktier i energisektoren.

Holder niveauet dagen ud, vil der være tale om det højeste lukkeniveau i 2016. I ugens løb er indekset steget 1,2 pct., og på to uger er det blevet til en fremgang på næsten 6 pct. Senioraktierådgiver Lars Skovgaard Andersen fra Danske Bank ser gode muligheder for, at den positive tendens for de europæiske aktier kan fortsætte, efter at investorerne gennem lang tid har ligget undervægtet i regionen.

- Vi er meget komfortable med, hvad der sker i øjeblikket. Vi tror godt, at det her kan fortsætte stille og roligt op hen mod jul, og at den her outperformance, vi har set i Europa de seneste ti dage efter valget i Italien, godt kan fortsætte lidt endnu, siger Lars Skovgaard Andersen til Ritzau Finans.

Selskabsspecifikt er der fredag fokus på det schweiziske biotekselskab Actelion, der med en stigning på 8,4 pct. til 214,10 schweizerfranc får det største løft i Stoxx 600. Stigningen kommer efter skriverier om, at det franske medicinalselskab Sanofi angiveligt er så langt i sine drøftelser med Actelion om at opkøbe selskabet, at parterne er begyndt at diskutere købsprisen.

Kilder siger til Bloomberg News, at der drøftes en pris på 275 dollar per aktie svarende til 282,64 schweizerfranc. Dertil kommer en potentiel betaling til ejerne afhængig af den fremtidige udvikling i Actelion. Især den resultatafhængige betaling er ifølge kilderne blevet et omdrejningspunkt i drøftelserne.

Med det nuværende kursniveau er den samlede markedsværdi af Actelion 23 mia. schweizerfranc, eller godt 159 mia. kr.

På børsen i London understøttes eliteindekset af BP med en stigning på 1,2 pct. og af medicinalselskabet Shire, der ligger 2,1 pct. højere. Blandt de mindre britiske aktier falder Just Eat derimod 4,5 pct., efter at analytikerne hos Bank of America har sænket anbefalingen af online takeaway-selskabets aktien til "neutral".

/ritzau/FINANS