Aktier: Europa kom ikke helt ud af kinesisk krisestemning

De europæiske aktiemarkeder genvandt lidt af fatningen sent torsdag eftermiddag. Men de kom aldrig helt fri af den negative stemning, der fra morgenstunden rullede ind fra Kina, hvor de tidlige morgentimers markante kursdyk lukkede den kinesiske aktiehandel efter mindre end en halv times trængsler.

Læs mere
Fold sammen

Det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks sluttede dagen med et fald på 2,4 pct., og for de store toneangivende indeks var der tale om fald på 2,3 for DAX-indekset i Frankfurt, der er kravlede under 10.000-mærket og sluttede i 9980. I Paris faldt CAC 40 1,7 pct., mens FTSE 100-indekset i London faldt 2,0 pct. Tidligere på dagen registreredes indeksfald, der var 1 pct.point større.

Vendingen kom, da det fra Kina blev meddelt, at den regel, "circuit breaker", der - som det skete torsdag morgen - stopper aktiehandlen ved dramatiske kursfald, vil blive fjernet.

I bunden af Stoxx 600-indekset lå mineselskabet Anglo American med et fald på 11,0 pct., men også mineselskaberne Glencore og Boliden samt olieserviceselskabet Seadrill var på listen over dagens ti ringest placerede aktier med fald på henholdsvis 8,3 pct., 7,7 pct. og 7,6 pct.

Dybest faldt norske TGS Nopec Geophysical, der foretager geologiske undersøgelser, efter offentliggørelse af skuffende forventninger. Aktien faldt 13,5 pct.

I toppen af Stoxx-indekset sluttede danske Pandora der holdt kapitalmarkedsdag i Bangkok, og som allerede onsdag aften spillede op med positive, foreløbige regnskabstal. Aktien steg 4,5 pct., mens Randgold Ressource på andenpladsen steg 2,9 pct. under indtryk af stigende priser på guld.

/ritzau/FINANS

 

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk