Aktier: Europa gik på weekend med stigninger og græsk håb

Der har stået Grækenland og gældskrise på menuen et stykke tid. Men et forslag med reformer gav fredag de europæiske investorer tro på, at der snart kan rettes fokus mod andet end grækernes stejlen over for kreditorerne.

Blandt andet på grund af grækernes forslag endte det paneuropæiske Stoxx 600-indeks fredag med at lukke 2,1 pct.

Også i Tyskland, Frankrig og England var der væsentlige stigninger blandt de ledende indeks.

Det græske forslag, som blev afleveret torsdag, skulle være meget lig trojkaens krav for at udbetale 7,2 mia. euro ultimo juni, men landets regering ønsker nu også ny massiv hjælp og en gældsomlægning. Det vurderede cheføkonom i Nykredit, Ulrik Bie, i en skriftlig kommentar fredag.

Cheføkonomen havde dog også den vurdering, at pakken ikke kan sælges politisk i Østeuropa og reformlandene, men han sænkede alligevel sandsynligheden for et "grexit" til 50/50.

På den europæiske selskabsside var der nyt fra irske Ryanair, der herhjemme er kendt for at ligge i strid med den danske fagbevægelse.

Det irske lavprisselskab har besluttet sig for at sælge sin ejerandel af det irske luftfartsselskab Aer Lingus til International Airlines Group (IAG), der ejer British Airways og spanske Iberia.

Det har været uvist, om Ryanair ville acceptere buddet fra IAG, men det har selskabet med den kontroversielle Michael O'Leary i spidsen nu besluttet at takke ja til, hvilket selskabet scorer en mindre profit på.

På børsen i Dublin løftede Ryanair-aktien sig med 1,9 pct. til 12,41 euro fredag.

Uden for luftfartsbranchen spredte det græske reformforslag optimisme i finanssektoren, hvor den italienske storbank Banca Monte dei Paschi di Siena steg med 8,2 pct., mens branchekollegaen BNP Paribas fra Frankrig løftede sig med 4,4 pct.

Tragisk nok kunne de græske banker ikke ride med på bølgen, da de fortsat var lukkede fredag.

/ritzau/FINANS

 

Dan Petersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk