Aktier: Europa blev trukket af bilaktier med svag euro som brændstof

En svag euro gav torsdag basis for stigende optimisme for den europæiske bilindustri, og sektorens aktier bidrog væsentligt til dagens stigning i det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks på omkring 0,9 pct.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen

For de store aktiemarkeder steg de toneangivende indeks med 0,9 pct. for FTSE 100-indekset i London, med 1,1 pct. for CAC 40 i Paris og med 1,3 pct. for DAX-indekset i Frankfurt.

Indekset for bilaktierne steg 2,3 pct. ifølge Bloomberg News. Men på selskabsniveau holdt aktierne sig lige uden for Stoxx-indeksets top-ti med en stigning på 3,3 pct. for Volkswagen - Europas største bilproducent - og på 1,3 pct. for franske Peugeot, som er den næststørste.

Derimod var teknologiaktierne markant repræsenteret i toppen af indekset - både som sektor med en stigning i underindekset på 1,3 pct. og som enkeltaktier.

Den tyske halvlederproducent Infineon Technologies blev belønnet med en kursstigning på 12,9 pct. for et regnskab, der præsenterede en bedre end ventet driftsindtjening.

Det placerede aktien i toppen af Stoxx-indekset, og begejstringen smittede af på den schweiziske teknologikollega STMicroelektronics, der steg 5,4 pct.

Pæne stigninger i kobberprisen trak de europæiske råvareaktier højere. Stålproducenter som franske Vallourec, østrigske Voestalpine og luxembourgske Arcelormittel steg henholdsvis 5,0 pct., 4,6 pct. og 6,1 pct.

Også Delta Lloyd var med på solsiden i Stoxx-indekset. Aktien i det hollandske forsikringsselskab steg 5,5 pct. foranlediget af, at den hollandske bank Rabobank har lanceret ideen om, at forsikringsselskabet NN Group kan overtage Delta Lloyd, der er i kapitalkrise efter et halvårsunderskud på 533 mio. euro og af samme grund har mistet 60 pct. af sin markedsværdi i årets løb.

På skyggesiden faldt den franske spiritusproducent Remy Cointreau 3,0 pct. i forlængelse af et skuffende regnskab.

Og BHP Billiton, verdens største mineselskab, tabte 2,4 pct., efter at en undersøgelse har påvist, at selskabets indsats over for forurening fra en brasiliansk mine ikke var tilfredsstillende.

Det kommer samtidig med kritikken mod selskabet, efter at en mineulykke kostede 11 minearbejdere livet og efterlod otte medarbejdere savnet.