Aktier er tilbage i forårshumør – men Danmark kan ikke følge med

De europæiske aktiemarkeder har mandag rystet de røde tal fra sidste uge af sig, men i Danmark har eliteindekset, C25, svært ved at holde sig i positivt territorium.

Aktier i Europa stiger flot mandag, men i Danmark er stemningen en helt anden. Der kæmper C25-indekset for at ikke at ende i minus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Efter en hård nedtur for aktiemarkedet i sidste uge er de europæiske børser mandag tilbage i forårshumør med flotte stigninger fordelt over hele kontinentet. Men et enkelt land skiller sig ud: Danmark.

Mens lande som Tyskland, Frankrig, Spanien og Italien oplever aktiestigninger på mellem 0,7 procent og 1,5 procent, står det danske eliteindeks, C25, og svinger ind og ud af minus. Tidligere på dagen var det danske aktiemarked ellers oppe med 1,2 procent, men tabte hurtigt pusten. Mærsk er med et fald på 4,4 procent den dårligste aktie mandag, uden at der har været specifikke nyheder. Bavarian Nordic er højdespringer med en stigning på 7,5 procent efter positive data for virksomhedens coronavaccine.

Mandagens underperformance for danske aktier er en fortsættelse af en trend, vi har set de seneste uger. Danske aktier er i øjeblikket blandt ikke bare Europas, men verdens hårdest ramte markeder og nåede i sidste uge lige akkurat at komme ind i en teknisk korrektion – defineret som et ti procents fald fra den seneste top. Resten af verden har også set røde tal, i takt med at renterne er steget – især i USA – men faldene har altså været mere moderate end herhjemme.

Læs: Rentepanikken breder sig – aktiekorrektion kan være lige om hjørnet.

Udlandet sælger ud

Ifølge Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, er der én altoverskyggende grund til, at Danmark i øjeblikket ikke kan følge med resten af verden: Aktierne er blevet for dyre.

»Danmark er ekstremt højt prissat, fordi de danske selskaber har gjort og gør det ekstremt godt,« forklarer han. »Høj prisfastsættelse er et »problem« når fokus er på stigende renter og netop prisfastsættelse.«

Særligt peger han på aktier inden for grøn omstilling, it og life science, som fylder det meste af det danske indeks. Alle tre sektorer klarede sig flot i 2020, men er blandt dem, der har fået den hårdeste medfart i 2021.

»Udlandet er i færd med at drosle deres positioner i Danmark ned. Det sker altid, når fokus kommer på prisfastsættelse,« siger Per Hansen.

De stigende renter har også skudt gang i en såkaldt rotation på aktiemarkedet. I 2020 var det særligt vækstaktier, som grønne aktier og it, der klarede sig godt, men nu rykker pengene ind i value, virksomheder der er lavt prissat, og cykliske aktier, som klarer sig bedst under et økonomisk opsving. Det er for eksempel flyselskaber, biler, forbrug og banker.

Den rotation har hjulpet for eksempel det tyske og franske aktiemarked, hvilket også ses i mandagens handel.

Hug til USA og it

Til gengæld er det gået hårdt ud over USA og især det it-tunge Nasdaq-indeks. Nasdaq røg i sidste uge ind i en korrektion, og mandag peger futures på næsten to procents fald, når markedet åbner. Det brede S&P 500 indeks står til et fald på 0,6 procent, mens Dow Jones Industrial Average forventes at åbne næsten fladt.

I fredags blev de amerikanske indeks sendt på en ordentlig rutsjebanetur efter den månedlige jobrapport for USA. Rapporten sprængte alle forventninger med 379.000 nye job i februar, hvilket var mere end dobbelt så meget som forventet. Efter at falde først endte de amerikanske indeks med stigninger på næsten to procent.

»Investorerne vidste ikke, hvad de skulle gøre med den stærke amerikanske jobrapport. På den ene side viser tallene, at der er lys for enden af covid-19-tunnelen, og at redningspakkerne fører til en stærkere økonomi. På den anden side vil et for hurtigt opsving øge risikoen for en overophedning af økonomien,« siger Ipek Ozkardeskaya, markedsstrateg hos Swissquote Bank.

Hun forklarer, at jo bedre det går for amerikansk økonomi, desto mere afslappet vil den amerikanske centralbank forholde sig til den seneste tids rentestigninger. Det kan i sidste ende føre til strammere pengepolitik, der fører til endnu højere renter. Højere renter er som gift for aktiemarkedet, og derfor ser man også ofte, at aktier falder, når der kommer stærke nøgletal.

»Markedsreaktionen i fredags er opmuntrende, fordi den viser, at investorerne er villige til igen at lære ikke at blive forskrækket over gode nøgletal,« siger Ipek Ozkardeskaya.