Aktier: Eon og afstikker i fokus i nervøst europæisk marked

De seneste dages negative tendens på de internationale aktiebørser fortsætter med fuld kraft fra ugens start, hvor samtlige vesteuropæiske aktiemarkeder og industrier mandag middag ligger lavere.

Læs mere
Fold sammen

Ifølge Bloomberg News oplever det såkaldte VStoxx-indeks, der måler volatiliteten blandt aktierne i eurozonen, den største stigning siden januar, hvilket indikerer en tilbagevenden til en mere ustabil periode efter en tid med roligere markeder.

- Det var kun et spørgsmål om tid før dette udsalg. Vi havde set et ret bemærkelsesværdigt "rebound" for aktierne efter brexit-afstemningen, til trods for at de fundamentale forhold ikke havde forbedret sig i overensstemmelse hermed, siger Ralf Zimmermann, strateg hos Bankhaus Lampe, til Bloomberg News.

- Der er også en risiko op til det kommende møde hos Federal Reserve, for der er et meget beskedent positivt potentiale, hvis centralbanken udskyder en renteforhøjelse, mens en negativ overraskelse kan udløse noget fald, fortsætter han.

I Tyskland er der fokus på energiselskabet Eon, efter at aktien bliver handlet for gang efter udskillelsen af selskabets konventionelle energiaktiviteter i en selvstændigt børsnoteret enhed under navnet Uniper.

Eons aktie handles 14,8 pct. lavere end fredagens slutkurs, men korrigeret for Uniper er faldet dog mere tilforladelige 3,2 pct. Hver aktionær i Eon har nemlig fået en ny aktie i Uniper for hver ti aktier, de havde i Eon. Og Uniper-aktien startede dagen i 10,015 euro og er siden kravlet op i 10,755 euro.

Et andet stor tysk energiselskab - RWE - falder desuden 3,6 pct. Også det selskab er på vej med en opsplitning i form af en selvstændig børsnotering af dets vedvarende energiaktiviteter, der ligger i selskabet Innogy.

Ifølge Bloomberg News, der henviser til personer med kendskab til planerne, skal der rejses omkring 2 mia. euro ved børsnoteringen. Derudover vil RWE ved samme lejlighed sælge ud af nogle af sine aktier i selskabet.

På Frankfurt-børsen er der også pres på industriselskabet Linde efter nyheden om, at det trækker sig fra fusionsforhandlingerne med sin amerikanske rival Praxair. Ved middagstid ligger Lindes aktie til et fald på 7,8 pct.

I London stiger investeringsfirmaet SVG Capital derimod næsten 15 pct. til 650 pence. Det skyldes, at den Boston-baserede kapitalfond Harbourvest Partners har tilbudt at købe selskabet for omkring 1 mia. pund kontant - eller for 650 pence per aktie.