Aktier: Energiselskaber står til smæk på Black Friday

Det amerikanske aktiemarked slår igen fredag dørene op for investorerne efter torsdagens lukkedag i forbindelse med den traditionelle fejring af Thanksgiving.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Handelsdagen fredag er dog afkortet og ventes fra start at byde på store fald til olieselskaberne efter et kraftigt fald i oliepriserne.

Prisen på en tønde af den amerikanske referenceolie, WTI, er fredag faldet 6,4 pct. til 69,01 dollar efter torsdagens beslutning hos Organisationen af Olieeksporterende Lande (Opec) om ikke at reducere sit produktionsloft.

I formarkedet har det sat sit aftryk på aktier som Exxon Mobil og Chevron, der begge er faldet mere end 4 pct. og vægter tungt i S&P 500-indekset, som dermed indikeres at åbne 0,1 pct. lavere.

- Den store historie er det skarpe fald i olieprisen over natten. Det ventes at fortsætte med at presse olieselskaberne, mens det på samme tid giver en stimulans til forbrugerne og i særdeleshed flyselskaberne, skriver Richard Hunter, chef for aktier hos Hargreaves Lansdown i London, ifølge Bloomberg News.

Blandt de positivt "ramte" finder man selskaber som American Airlines og Delta Air Lines, som i formarkedet begge stiger mere end 4 pct.

Onsdag før Thankgiving satte S&P 500-indekset endnu en rekord, da det lukkede 0,3 pct. højere i 2072,83. Det er dermed steget 12 pct. i år.

Det amerikanske aktiemarked lukker allerede kl. 19 dansk tid fredag - tre timer tidligere end normalt. Dagen er store-shoppe-dag, kaldet Black Friday, der traditionelt skyder julehandlen i gang. Der ventes generelt afdæmpet aktivitet på markedet, da mange amerikanere har taget en forlænget weekend i forlængelse af Thanksgiving.