Aktier: Energiselskaber overrepæsenteret i rødt europæisk marked

Faldende oliepriser og halvskidte PMI-tal fra Europa presser de europæiske aktier tirsdag middag, og bedre bliver det ikke af den græske politiske uro op mod landets valg 25. januar. Overrepræsenteret i bunden af det brede Stoxx 600-indeks ligger energi- og energirelaterede aktier.

- Med hele situationen i Grækenland er markederne bekymrede for, at den lave og faldende oliepris ikke vil hjælpe, udtaler porteføljemanager i Swisscanto Peter Braendle til Bloomberg News.

Stoxx 600 falder tirsdag middag 0,6 pct. til indeks 331,95.

En faldende olieprise for fjerde dag i træk presser markederne. Bortset fra en marginal stigning dagen før nytårsaften er olieprisen faldet siden lillejuleaftensdag, da en tønde Brent til levering i februar kostede over 61 dollar mod det nuværende niveau på knap 52 dollar. Mandag faldet olieprisen knap 6 pct., mens den tirsdag middag falder med knap det halve.

De britiske olieselskaber Premier Oil og Ophir Energy falder mere end 4 pct., hvilket sikrer de to en placering som nummer tre og fire fra bunden i indekset, med kurser på 146,40 pence og 133,50 pence, blandt de godt 400 aktier af de 600, der falder.

Helt i bunden ligger britiske Ashtead Group, der udlejer entreprenørudstyr, Selskabet får tirsdag formiddag tørre aktietæsk på børsen i London. Ashtead-aktien er presset, efter at analysehuset Evercore har sænket sin anbefaling til "sælg" fra tidligere "køb".

Det britiske selskab falder knap 7 pct. til 1100 pence.

Ocada Group, der ligeledes er britisk, og leverer detailhandelsvarer til forbrugere i stil med nemlig.com i Danmark, falder næstmest og kan notere et fald på knap 5 pct. tirsdag middag.

Det irske bettingfirma Paddy Power, der herhjemme mest af alt er kendt for Nicklas Bendtners "underbukse-reklame" under EM i 2012, får på puklen på aktiemarkederne tirsdag middag. Analysehusene Goldman, Nomura og Morgan Stanley har alle sænket anbefalingen af betting-aktien, da de ikke længere ser de samme positive perspektiver for aktien.

Paddy Power handles tirsdag middag 3,9 pct. lavere i 63,82 pence.