Aktier: Energipapirer vendte billedet fra rødt til grønt

Efter en start i negativt terræn endte de amerikanske aktier torsdag med små plusser.

En stigende tendens tog først til efter dansk lukketid, og så endte det med et plus på 0,4 pct. for S&P 500-indekset, mens Dow Jones-indekset steg 0,3 pct., og Nasdaq-indekset endte i et plus på 0,1 pct.

Det var særligt energiaktierne, der endnu en gang havde en god dag, i takt med at oliepriserne i denne uge er gået frem med godt 6 pct.

Investorerne kigger desuden fortsat frem mod fredagens arbejdsmarkedsrapport for februar, der kan give et fingerpeg om, hvorvidt den amerikanske centralbank, Federal Reserve, alligevel snart er klar med den næste renteforhøjelse.

- Investorerne rydder bordene før arbejdsmarkedsrapporten. Alt, der bevæger sig i retning af Federal Reserves drejebog om fire renteforhøjelser i år vil virkelig kunne bevæge markedet. En stor stigning i jobskabelsen vil sende en snarlig renteforhøjelse tilbage på bordet, siger Alan Gayle, der er seniorstrateg hos Ridgeworth Investments, til Bloomberg News.


Over de seneste dage har andre amerikanske nøgletal - eksempelvis den private ADP-jobrapport for februar - vist sig bedre end ventet, og det har igen rettet fokus mod Federal Reserve.

I den forbindelse er fredagens arbejdsmarkedsrapport den vigtigste rettesnor. Ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News venter økonomerne, at der blev skabt 195.000 nye job uden for landbruget i årets anden måned. Arbejdsløsheden ventes fastholdt på 4,9 pct.


Blandt enkeltaktierne var det energipapirerne, der var de altoverskyggende vindere. Olie- og gassektoren under Stoxx 600-indekset steg med 7,1 pct., og her trak blandt andet borerigselskabet Transocean op med sit plus på 10,1 pct.


Andetsteds steg Joy Global med hele 20,8 pct. til 16,09 dollar efter et regnskab for første kvartal 2015/16, der ellers umiddelbart viste en sløjere indtjening end ventet.

Til gengæld ligger forventningerne til hele regnskabsåret over analytikernes, og samtidig fortsætter Joy Global ufortrødent sine omkostningsbesparelser.

Joy Global, der ligesom danske FLSmidth leverer udstyr til mineindustrien, venter for hele 2015/16 en justeret indtjening per aktie i midten af spændet 0,10-0,50 dollar, mens analytikerne ifølge Bloomberg News sigter efter et resultat per aktie på 0,24 dollar.

Samtidig med regnskabsrapporteringen var aktien desuden positivt påvirket af en generelt forrygende dag for råvarerne, der over en bred kam oplevede prisstigninger.


/ritzau/FINANS