Aktier: Energiaktier trækker S&P væk fra rekorden

Store fald til energiaktierne præger den amerikanske aktieåbning fredag efter torsdagens lukkedag i forbindelse med den traditionelle fejring af Thanksgiving.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det brede S&P 500-indeks kan dermed ikke umiddelbart fastholde onsdagens rekordnotering og ligger efter ti minutters handel 0,1 pct. lavere i 2069,99, mens Dow Jones og Nasdaq stiger henholdsvis 0,1 og 0,2 pct.

Selskaber inden for olieindustrien har det svært fra dagens begyndelse, efter at prisen på en tønde af den amerikanske referenceolie, WTI, fredag er faldet 6,4 pct. til 69,01 dollar efter torsdagens beslutning hos Organisationen af Olieeksporterende Lande (Opec) om ikke at reducere sit produktionsloft.

Det går blandt andet ud over Exxon Mobil og Chevron, der med fald på henholdsvis 3,5 og 5,0 pct. vejer tungt nedad i S&P 500 - og i Dow Jones for den sags skyld.

- Den store historie er det skarpe fald i olieprisen over natten. Det ventes at fortsætte med at presse olieselskaberne, mens det på samme tid giver en stimulans til forbrugerne og i særdeleshed flyselskaberne, skriver Richard Hunter, chef for aktier hos Hargreaves Lansdown i London, ifølge Bloomberg News.

Blandt flyselskaberne stiger American Airlines Group med 6,2 pct., og Delta Air Lines handles 4,9 pct. højere end før Thanksgiving.

Det amerikanske aktiemarked lukker allerede kl. 19 dansk tid fredag - tre timer tidligere end normalt. Dagen er store-shoppe-dag, kaldet Black Friday, der traditionelt skyder julehandlen i gang. Der ventes generelt afdæmpet aktivitet på markedet, da mange amerikanere har taget en forlænget weekend i forlængelse af Thanksgiving.