Aktier: Endnu en rød dag og nok en blodtud til FLS

Det danske aktiemarked åbnede onsdagen i skidt humør, men humøret blev lidt bedre som handelsdagen skred frem med positive nyheder i form af højere amerikanske futures fulgt af et overraskende godt amerikansk nøgletal og endelig en pæn positiv åbning på Wall Street. Men helt godt blev det aldrig.

Derouten for FLSmidth har endnu ikke fået en ende. Efter en mindre analytiker-tsunami af nedjusterede kursmål i kølvandet af tirsdagens regnskab faldt aktien onsdag yderligere 4,4 pct. til 237,30 kr, hvilket sikrede en klar bundplacering i C20. Man skal helt tilbage til sensommeren 2009 for at finde et lavere niveau for aktien.


Tirsdag gik aktien i ingeniørkoncernen fra en stigning på omkring 2,5 pct. inden regnskabet til at slutte med et fald på 9,9 pct. efter regnskabet, der blandt andet skuffede voldsomt på driften og indeholdt en større nedjustering.

C20 Cap-indekset endte med et fald på 0,8 pct. i indeks 944,22.

- Der er underliggende nervøsitet i markedet, og det er dagens bevægelse et udtryk for, vurderer aktiestrateg i Formuepleje Otto Friedrichsen over for Ritzau Finans.

Bevægelserne i markederne mandag, hvor markedet panikkede ned, og tirsdag, hvor markederne steg mod skyerne igen, var ifølge ham overgjorte. Mens bevægelserne onsdag er et mere naturligt udtryk for den frygt for vækstopbremsning, der har indfundet sig.

Investorerne må vænne sig til store udsving i de globale aktiemarkeder mener seniorstrateg i PFA Pension Rasmus Pilegaard. Han forudser flere udsving på markederne i den kommende tid. Han mener dog stadig, at aktier er en god langsigtet investering.

- Vi må vænne os til store udsving, så det handler om at have lidt is i maven. Vi har haft en lang periode, hvor kurserne er steget meget. Det har gjort mange investorer nervøse for, om aktierne er blevet for dyre, så når det først går lidt ned, er der mange, der bliver urolige og skynder sig at trykke på knappen og sælge. Så får man de her ret voldsomme bevægelser, hvor folk hurtigt går ind og ud af markedet, forklarer Rasmus Pilegaard.

Trods den negative tendens steg en håndfuld C20'ere. Mest steg torsdagens regnskabsaktuelle C20-selskab ISS, der endte 2,3 pct. højere i 218,10 kr.

Regnskabet torsdag morgen ventes at vise fremgang, ifølge en rundspørge hos analytikere som Ritzau Estimates har foretaget.


Store kontrakter og valutamedvind vil have gavnet facility- og servicevirksomheden i andet kvartal, når man sammenligner med samme kvartal året før. Og primært de to faktorer er baggrund for den vækst, der samlet ventes i kvartalet. Frasalg, som koncernen har foretaget, opvejes næsten fuldstændigt af opkøbet af GS Hall i januar i år, vurderer analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen over for Ritzau Finans.


Analytikere adspurgt af Ritzau Estimates venter en omsætning på 19,9 mia. kr. i kvartalet mod 18,4 mia. kr. i andet kvartal sidste år. Aktionærerne ventes at få glæde af en vækst i nettooverskuddet til 453 mio. kr. fra 278 mio. kr.

Der var nyt fra indeksets tungeste aktie, Novo Nordisk, der faldt 1,1 pct. til 357,10 kr. Selskabet indleder et stort fase 3-program med sin langtidsvirkende GLP-1-analog Semaglutid i tabletform. Samtidig annonceres planer om en investering på 2 mia. dollar, eller godt 13,1 mia. kr., over de næste fem år i to nye fabrikker, heraf et nyt produktionsanlæg til fremstilling af en række aktive lægemiddelstoffer i Clayton, North Carolina i USA, samt en ny færdigvarefabrik i Måløv i Danmark. Den endelige projekt- og investeringsplan vil blive præsenteret til godkendelse i Novo s bestyrelse i 2016.

Regnskabstyngden lå onsdag i de mindre selskaber.


Onsdag morgen serverede Nordic Shipholding et regnskab for andet kvartal, der viste sig rigtig stærkt. Og aktien steg med 2,4 pct. til 1,29 kr.

Lidt mindre kursmæssigt positivt fokus var på Topsil, der eller meldte om udsigt til en større kompensation end ventet fra den underleverandør, der sidste år lavede fejl og forårsagede store problemer hos en Topsil-kunde på grund af fejl i selskabets siliciumskiver. Aktien faldt alligevel 0,7 pct. til 41,4 øre.


Sent tirsdag afleverede stenuldskoncernen Rockwool et sæt blandede resultater for andet kvartal, mens forventningerne til hele året blev fastholdt. B-aktien steg 0,6 pct. til 879,50 kr.

Entreprenørkoncernen Aarsleff steg 0,2 pct. til 2100 kr. efter at have bekræftet en ordre på 552 mio. kr. på en udvidelse af Frederikshavns Havn.

Kollegaen Arkil leverede regnskab, men endte med et fald på 2,1 pct. i 1325 kr. Arkil Holding kom ud af andet kvartal med en pæn stigning i omsætningen, men også med et fald i både resultat af primær drift, EBIT, og overskud før skat. Det vejede tungere end den medfølgende opjustering af forventningerne til hele året.