Aktier: Endnu en rød dag i vente - Novo i fokus

Usikkerhed i forbindelse med det todages møde, som den amerikanske centralbank, Fed, indleder tirsdag aften, føjer sig til den nervøsitet, der er om den kommende EU-afstemning i Storbritannien, og som mandag tvang aktiemarkederne ned.

Tirsdag tegner atter til en rød dag på aktiemarkederne.

- Med halvanden uge til den britiske EU-afstemning har investorerne i stigende grad sat fokus på meningsmålingerne, der peger på døbt løb, hvilket investorerne ikke bryder sig om, konstaterer Nordeas aktiestrateg Tine Choi.

Finansmarkedernes værste fjende er usikkerhed.

- Da brexit-tilhængerne har vundet frem i Storbritannien på det seneste er usikkerheden steget, og det har trukket aktierne og pund lavere, vurderer hun.

Mandag var mere eller mindre en gentagelse af fredagens udvikling, og tirsdag peger det på endnu en gentagelse.

Tirsdag morgen svinger de amerikanske aktiefutures omkring nul. Det brede S&P 500-indeks lukkede omkring 1 pct. under niveauet ved dansk lukketid, så det danske marked har et efterslæb. Det kombineret med negative asiatiske aktiemarkeder og en tysk DAX-futures, der efter et kvarters handel ligger med et fald på 0,9 pct., indikerer faldende markeder igen tirsdag. I givet fald bliver det femte dag i træk i rødt for C20 Cap.

Det danske C20 Cap-indeks sluttede mandag med et fald på 1,4 pct. til indeks 995,10. Dermed endte indekset under de magiske "1000" for første gang siden 9. maj.

NOVO I RAMPELYSET

Tirsdag vil der selskabsspecifikt være fokus på Novo Nordisk efter fremlæggelse af positivt Victoza-studie i New Orleans, USA natten til tirsdag dansk tid. Der kan også komme mindre fokus på Matas, der holder kapitalmarkedsdag.

Novo Nordisk, der faldt 0,4 pct. til 363,20 kr., fremlagde resultat af studier, der viser, at Victoza reducerer risikoen for alvorlige hjertetilfælde som slagtilfælde, blodpropper og hjerte-kar-død med 13 pct. i forhold til placebo. Man vidste på forhånd, at Novo havde vist mindst 12 pct. Sydbank ser aktien klare sig 2 pct. bedre end markedet, når handlen åbner.

Matas kan få fokus fra selskabets kapitalmarkedsdag, hvor selskabet vil melde ud, at forventningerne til indeværende år om en like-for-like omsætningsvækst på 1-3 pct. og en EBITA margin i underkanten af 17 pct. fastholdes. Selskabet vil også melde ud, at selskabets langsigtede ambition er en omsætning på 4 mia. kr. i regnskabsåret i 2020/2021. Det fremgår af en fondsbørsmeddelelse tirsdag morgen.

Matas lukkede mandag med et fald på 3 pct. i 112,50 kr.

ALK-Abello præsenterede sent mandag resultater med sin tabletbaserede allergivaccine, Grazax, mod græspollenallergi. Resultaterne bekræfter ifølge selskabet, at Grazax kan forebygge astmasymptomer samt give vedholdende lindring af symptomer forårsaget af græspollenallergi.

ALK-Abello lukkede med et fald på 2,2 pct. i 1125 kr.

ZEALAND FØLER SIG OVERSET

Zealand Pharma satte sig 4,6 pct. til 115,50 kr. mandag. Selskabet føler sig overset af aktiemarkedet og mener, at en stor del af selskabets værdier endnu ikke er kommet frem i lyset. Selskabet vurderes udelukkede på et produkt, som selskabet ikke mere er herre over. Resten får man næsten gratis, vurderer finansdirektør Mats Blom i dagbladet Børsen.

Strejkeramte SAS fik atter kursprygl mandag med et kursfald på 7,6 pct. til 14,70 kr. Selskabet er forsat ramt af svensk pilotstrejke. Efter tirsdag vil i alt 103.000 passagerer have fået deres rejse forstyrret i forbindelse med samlet 890 aflyste flyvninger, skriver Check-In.

Dong nærmer sig fortsat med hastige skridt emissionskursen på 235 kr. Mandag faldt aktien 3,2 pct. til 244 kr., men var i dagens handel nede i 238,50 kr. - det laveste niveau siden introduktionen. På første handelsdag, fredag, var aktien helt oppe i 262,80 kr.

Per Aarsleff får en købsanbefaling fra Carnegie, der indleder dækning af aktien med et kursmål på 235 kr. Aarsleff-aktien lukkede mandag i 137,50 kr. efter et fald på 1,8 pct.