Aktier: Endnu en rød dag i Europa

Fredag er endnu en rød dag i Europa og over 500 af de brede europæiske indeks Stoxx 600 aktier falder.

Læs mere
Fold sammen

Bekymring for udsigterne i Kina og effekten på Emerging Markets er baggrunden for aktiekursfaldene, som også har ramt globalt.

Europa Stoxx 600-indekset falder 1,5 pct. til indeks 368. Dermed er indekset faldet godt 4,5 pct. i løbet af ugen.

Ingen aktie falder dog mere en Koninklijke Vopak, der er hollandsk uafhængig operatør af tankterminaler. Aktien falder 14,5 pct. til 38,43 euro på børsen i Amsterdam. Selskabet falder for fjerde dag i træk trods offentliggørelse af et regnskab, der viste fremgang. Overskuddet steg i første halvår med 17 pct. til 162 mio. euro. Omsætningen steg 8 pct.

Selskabet oplyste også, at det ikke-bindende bud, som selskabet har modtaget på dets aktiviteter i Storbritannien fortsat ikke er afgjort.

Det svenske mineselskab, Boliden falder næstmest, men "kun" 5 pct. til 142,30 svenske kr. Bortset fra dystre udsigter for råvaremarkederne er det en nedjustering til "sælg" fra Nordea, der får skylden for kursfaldet fredag.

På tredjesidste pladsen ligger det græske bettingselskab OPAP, der sætter sig godt 4 pct. til 7,20 euro på børsen i Athen.

De græske aktier falder for anden dag i træk. Fredag eftermiddag er tabet på godt 3 pct. til 631,22. Også torsdag faldt indekset 3,5 pct. Udsigten til valg formentlig til september og splittelse af regeringspartiet tynger.

Premierminister Alexis Tsipras venstreorienterede regeringsparti sprænges. En fraktion bestående af 25 parlamentsmedlemmer bryder med partiet. Det oplyser græsk tv fredag.

De 25 udbrydere vil danne et radikalt, venstreorienteret parti. Det vil gøre det nye parti til det tredjestørste i parlamentet, der har 300 medlemmer.

Det nye parti vil kalde sig Folkelig Enhed og skal ledes af tidligere energiminister Panagiotis Lafazanis. Han ledede den radikale fraktion i Syriza, som ignorerede Tsipras opfordring til at støtte betingelserne for en ny økonomisk redningspakke fra Europa.

Tsipras meddelte torsdag, at han træder tilbage, efter at det er lykkedes Grækenland tidligere på ugen at sikre den nye redningspakke til 86 mia. euro.

Han har opfordret til et hurtigt valg, og det vil muligvis kunne finde sted 20. september.