Aktier: Endnu en rød dag for de europæiske aktier

Fredag var endnu en rød dag i Europa, og næsten samtlige 600 af de brede europæiske indeks Stoxx 600 aktier faldt. Kun otte steg.

Læs mere
Fold sammen

Bekymring over udsigterne i Kina og effekten på Emerging Markets og den effekt, det kan have på verdensøkonomien, var fundamentet for kursfaldene.


Europa Stoxx 600-indekset faldt 3,3 pct. til omkring indeks 361. Dermed er indekset faldet 6,8 pct. på tre dage. Og markedet er teknisk set i, hvad der betegnes korrektion, da det nu er 13 pct. lavere end rekorden fra april.


Ingen aktie faldt dog mere en Koninklijke Vopak, der er en hollandsk uafhængig operatør af tankterminaler. Aktien faldt over 15 pct. til omkring 38 euro på børsen i Amsterdam. Selskabet faldt for fjerde dag i træk trods offentliggørelsen af et regnskab, der viste fremgang. Overskuddet steg i første halvår med 17 pct. til 162 mio. euro. Selskabet oplyste dog også, at et ikke-bindende bud, som selskabet har modtaget på aktiviteter i Storbritannien fortsat ikke var afgjort.

Det svenske mineselskab, Boliden faldt næstmest, men "kun" 7,6 pct. til 138,50 svenske kr. Bortset fra dystre udsigter for råvaremarkederne er det en nedjustering til "sælg" fra Nordea, der får skylden for kursfaldet fredag.

Græske aktier falder


De græske aktier faldt for anden dag i træk. Fredag var faldet 2,5 pct. til indeks 635. Også torsdag faldt indekset 3,5 pct. Udsigten til valg formentlig til september og splittelse af regeringspartiet tynger. Premierminister Alexis Tsipras venstreorienterede regeringsparti sprænges. En fraktion bestående af 25 parlamentsmedlemmer bryder med partiet. Det oplyste græsk tv fredag.