Aktier: Endnu en rød børsstart i kikkerten

Stemningen omkring det danske aktiemarked er stadig lidt til den negative side fredag morgen, selv om de amerikanske aktier havde sig en rigtig god torsdag inspireret af stigende oliepriser.

Foto: Asger Ladefoged. Ingrediensproducenten Chr. Hansen leverede lidt bedre end ventet blandt analytikerne på både top- og bundlinjen i sit første kvartal.
Læs mere
Fold sammen

Fredag morgen falder oliepriserne nemlig igen, de amerikanske futures bakker, markedet skal forholde sig til skuffende udlånstal fra Kina, og i Asien falder aktierne også.

Det er med til at skabe mere skepsis omkring den økonomiske vækst i Kina, der sammen med oliepriserne har domineret markederne i de første to uger af 2016, og det ser også ud til endnu en gang at ramme aktierne i Europa.

Futures indikerer indledende fald på 0,9 pct. for det tyske DAX-indeks, mens det britiske FTSE 100-indeks ses bakke med 0,4 pct. fra start.

- Umiddelbart peger det dog mod, at vi skal starte ud til den negative side, da de amerikanske futures er blevet trukket ned af kursfaldene i Asien. Vi forventer derfor, at aktierne vil starte ud til den svage side og trække renterne med en spids ned, skriver Tine Choi, der er seniorstrateg hos Nordea, i en kommentar fredag morgen.

På selskabssiden er det særligt nyt fra analyseafdelingerne i en stribe finanshuse, der præger billedet.

Ingrediensproducenten Chr. Hansen, der torsdag var aktuel med tal for første kvartal af regnskabsåret 2015/16, har fået løftet sit kursmål hos franske Société Générale til 427 kr. fra 355 kr., skriver nyhedsbureauet Reuters. Anbefalingen er fortsat "hold".

Chr. Hansen leverede lidt bedre end ventet blandt analytikerne på både top- og bundlinjen i sit første kvartal, hvis man skæver til estimater indsamlet af Ritzau Estimates. Aktien steg med 2,1 pct. til 423,60 kr. i et ellers negativt marked torsdag.

Positiv opmærksomhed er der også til GN Store Nord, der har fået indledt dækning hos tyske MainFirst Bank med den positive anbefaling "outperform" og et kursmål på 160 kr. Kollegaen William Demant Holding har af samme bank fået sænket sin anbefaling til "underperform" fra "neutral". Her lyder kursmålet på 590 kr.

Både GN- og WDH-aktien faldt med 2,3 pct. torsdag - til henholdsvis 609,50 kr. og 125,90 kr.

A.P Møller-Mærsk, der gennem en længere periode har været hårdt presset af de faldende oliepriser, må endnu engang lægge navn til en kursmålssænkning.

Denne gang er det britiske Barclays, der ifølge Reuters skærer sit kursmål til 10.500 kr. fra 12.100 kr. Anbefalingen er dog fortsat i positivt terræn på "overvægt". Mærsks B-aktie steg med 1,4 pct. til 8125 kr. torsdag.

Storbanken Nordea har fået sænket sit kursmål hos amerikanske JPMorgan til 85,95 kr. fra 95,08 kr. Anbefalingen er uændret "overvægt". Nordea-aktien faldt med 1,8 pct. til 71,85 kr. torsdag.

For teleselskabet TDC byder fredagen på to anbefalingsløft. Nordea skruer således sin anbefaling af aktien op til "hold" fra "sælg", mens Royal Bank of Canada løfter sin anbefaling af TDC til "outperform" fra "underperform".

TDC ringede ud af torsdagens handel med et fald på 0,2 pct. til 33,80 kr.

Interesserede i DSV kan skæve til USA, hvor aktionærerne i UTI Worldwide har godkendt DSV's opkøb af selskabet på en ekstraordinær generalforsamling. Transaktionen er dog fortsat betinget af de sydafrikanske konkurrencemyndigheders velsignelse, men DSV venter stadig at afslutte handlen i løbet af første kvartal.

DSV-aktien bakkede med 2,5 pct. til 257 kr. torsdag.

Blandt sidepapirerne er der opmærksomhed til ALK-Abelló, der har præsenteret resultater fra sit femårige studie med sin tabletbaserede græsallergivaccine, Grazax.

Og det vigtigste mål med studierne blev misset, mens ALK kom i land med to sekundære målsætninger, lyder vurderingen fra Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank.

- ALK misser det primære endepunkt i forhold til at forebygge astma - altså det endepunkt, der hedder nedsat lungefunktion. Til gengæld er det positivt, at man er i stand til at vise en symptomdæmpende effekt på astma og behov for mindre forbrug af astmamedicin, siger Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

ALK sluttede torsdagens handel 1,9 pct. højere i 955 kr.

Emballageproducenten Hartmann spenderer 30 mio. dollar på en ny fabrik til produktion af støbepap i USA.

Fabrikken forventes at bidrage til Hartmanns resultater fra 2017, lyder det. Den nye fabrik skal være med til at virkeliggøre Hartmanns langsigtede målsætninger om at øge omsætningen til 2,2-2,4 mia. kr. og overskudsgraden før særlige poster til 12-14 pct. i 2017.

Hartmann-aktien faldt torsdag 0,6 pct. til 267 kr.

Endelig kan der falde en smule rampelys til selskabet bag fodboldklubben FC København, Parken Sport & Entertainment.

Selskabet har torsdag bekræftet, at FC København har modtaget et bud på Daniel Amartey fra engelske Leicester City, der har Kasper Schmeichel på mål. Parken-aktien steg med 1 pct. til 52,50 kr. torsdag.