Aktier: Eliten går i plus mens SAS dykker

Den amerikanske centralbanks justering af pengepolitikken trækker applaus på de europæiske aktiemarkeder torsdag morgen.

Foto: JUSTIN LANE.
Læs mere
Fold sammen

Herhjemme ligger samtlige C20-aktier i plus efter en halv times handel, og C20 Cap-indekset stiger 1,5 pct. til 663,31. Dermed ligger indekset mindre end 1 pct. fra lukkerekorden på 666,31 fra den 2. december i år.

Den positive reaktion forklares med, at Federal Reserve onsdag åbnede for, at renten i USA, afhængig af inflationen, kan holdes nær nul, selv ved en arbejdsløshed under 6,5 pct. Samtidig annoncerede banken en nedtrapning af sit program for opkøb af obligationer med 10 mia. dollar til 75 mia. dollar månedligt, hvilket skyldes, at den amerikanske økonomi er i bedring.

- Udmeldingen understøtter vores forventning om, at aktieopturen er intakt for nu, og vores anbefaling om fortsat at overvægte aktier i sin portefølje, skriver markedsstrateg i Nordea Henrik Drusebjerg i sin morgenkommentar.

FLSmidth går forrest blandt de hjemlige aktier med en stigning på 2,7 pct. til 274,20 kr. Lige efter følger Vestas med en gevinst på 2,2 pct. til 156,4 kr. Vindmøllekoncernen gik helt til tops onsdag efter annoncering af en ny stor ordre til det amerikanske vindmøllemarked på 350 megawatt med mulighed for en udvidelse på yderligere 636 megawatt.

Novo Nordisk stiger 0,9 pct. til 962,5 kr. Børshuset Bryan Garnier har løftet anbefalingen til "køb" fra "neutral". Samtidig har konkurrenten Astrazeneca købt partneren Bristol-Myers Squibbs andel i deres diabetes-joint venture. Købsprisen er på 2,7 mia. dollar, og Astrazeneca nedskriver i samme moment den bogførte værdi af GLP-1-midlet Bydureon med 1,7 mia. dollar. Bydureon konkurrerer med Novos Victoza på diabetesmarkedet, men trods markedsføringsindsats har Victozas markedsandel fortsat med at sætte rekorder.

Dagens regnskabsaktuelle SAS snydes for opturen efter et skuffende regnskab. Selvom SAS fik overskud for for helåret for første gang siden 2007, så er regnskabet alligevel markant værre end ventet, og det lover ikke godt for 2013/14. Sådan lyder vurderingen fra Sydbanks senioranalytiker Jacob Pedersen.

- Det er dårligere end ventet i fjerde kvartal, og det er et tegn på, at konkurrencesituationen bliver værre. Der er lagt op til sværere markedsforhold, siger Sydbanks Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Overskuddet på bundlinjen i kvartalet blev 353 mio. skr., hvor der var ventet et overskud på 540 mio. skr.

Meldingerne fra SAS' egen direktør, Rickard Gustafson, om markedsudviklingen i fjerde kvartal er heller ikke opmuntrende.

- Forholdene forværredes dramatisk i fjerde kvartal med en 10 procents stigning i kapaciteten på det nordiske marked i samspil med en fortsat svag makroøkonomisk tendens, og SAS er ikke uskadt, skriver direktøren i regnskabet.

GN Store Nord har fået sænket sin anbefaling af Jefferies til "underperform" fra "hold". Aktien følger ikke desto mindre de øvrige C20-aktier højere og stiger 1 pct. til 127,5 kr.

Også DSV er efterspurgt og ligger til at sætte rekord efter en stigning på 1,7 pct. til 172,2 kr.

/ritzau/FINANS