Aktier: Eliteindeks blæste med Vestas gennem indeks 1000

Drevet af en forårskåd brise af rekorder og med blandt andre Vestas og DSV i front passerer de danske C20-aktier på den første handelsdag efter påsken indeks 1000.

Ved middagstid tirsdag er C20 Cap-indekset steget 0,8 pct. i forhold til lukkeniveauet onsdag før påske til 1001,8.

Fem aktier - DSV, ISS, Novo Nordisk, Chr. Hansen og Pandora - følger eliteindekset på rekordkursen, og 18 ud af indekset 20 aktier ligger tirsdag middag med kursstigninger.

- Der var jo en meget svag jobrapport fra USA i fredags. Men den anden side af mønten er, at renteforhøjelserne måske skubbes lidt, forklarer aktiehandler i Jyske Bank, Kim Sejdelin om baggrunden for tirsdagens positive aktiestemning.

- Der er kommet nogle tal fra USA, som ikke er så overbevisende, som man havde troet, de ville være, og jobrapporten er et af dem. Og så siger aktiemarkedet, at renteforhøjelserne nok kommer senere - i september/oktober og ikke i sommeren. Og det reagerer man positivt på, uddyber aktiehandleren.

Han nævner dertil påskens atomaftale med Iran som et positivt element.

- Det er da klart en positiv ting, at det geopolitisk kan lade sig gøre at blive enige om noget, konstaterer Kim Sejdelin.

Vestas-aktien stiger 2,0 pct. til 302,30 kr.

- Ja, den nærmest blæste gennem 300 som ketchup, der kom ud af en flaske. De har en rigtig flot ordreindgang i første kvartal på et niveau over 1300 megawatt i annoncerede ordrer. Dertil kommer et antal mindre, uannoncerede ordre. Men det, der er vigtigt at notere, er, at der er over 700 megawatt, der er til levering i 2015. Vestas guider for 2015 en levering på 6,5 gigawatt, men når vi tæller det sammen, som vi kender til, så kan vi se, at de relativt snildt kan komme op på 7,0 gigawatt. Så markedet ligger og kikker på, om de hæver deres guidance for levering af møller, siger Kim Sejdelin.

Yderligere har Carnegie tirsdag middag hævet sit kursmål for vindmølleaktien til 390 kr. fra 335 kr.

For DSV-aktien er der tirsdag middag tale om en kursstigning på 1,7 pct. til rekordhøje 220,70 kr., og her har Jyske Bank måske en finger med i spillet.

- Ja, jeg vil jo nødigt sidde og bryste mig af, at det er os, der er skyld i bevægelsen, men måske har vi en betydning for det. Vi har løftet den til "køb". Vi kigget på pengestrømmene og på, hvor mange udgifter og indtægter, DSV har i dollar. Og vi mener, at den markante dollarstyrkelse, vi har set over en periode, er til gavn snarere end til ulempe for DSV, især når det kommer til Air & Sea-divisionen, bemærker Kim Sejdelin.

Samtidigt har DSV underperformet markant i forhold til "peers", mener Jyske bank, der tidligere har anbefalet "reducer" af transportaktien.

Yderligere bringer Bloomberg News tirsdag morgen nyheden om, at Amerikanske Fedex er ude efter at indlemme det hollandske pakkeselskab TNT Express i familien. Amerikanerne er villige til at betale 8 euro per aktie i TNT, hvilket er 33 pct. over lukkekursen i sidste uge.

Ifølge senioranalytiker i Sydbank Jacob Pedersen kan tiltaget bidrage til generel medvind i transportsektoren - også for DSV.

Ændring af anbefaling spiller måske også ind for FLSmidth-aktien, der taber 0,8 pct. til 308,50 kr. FLSmidth har fået sænket såvel anbefalingen til "sælg" fra "hold" som kursmålet af Danske Bank. I samme omgang skæres kursmålet til 270 kr. fra 305 kr.

Novo Nordisk er med til at trække op med et løft på 0,1 pct. til rekordniveauet 377,60 kr. Medicinalaktien får to højere kursmål stukket efter sig, da Sanford C. Bernstein øger til 360 kr. og UBS til 370 kr. ifølge data fra Bloomberg. Begge kursmål er dog under den nuværende kurs.

Genmab nyder godt af en analyse fra analytikerne i Nordea, som sætter et kursmål på 747 kr. - hele 44 pct. over seneste lukkekurs på 518 kr. Aktien starter ugen 0,9 pct. højere i 523 kr.

Andre steder på nyhedsfronten kan aktionærer i A.P. Møller-Mærsk notere fortsat udfordrende markedsvilkår for containerrederiet Maersk Line. SCFI-indekset over spotrater fra Asien er faldet til sit laveste niveau nogensinde, mens konkurrenterne samtidig opruster med større og større skibe. De seneste regnskaber viser dog også, at Mærsk-skibene er de langt mest effektivt drevne i branchen.

Mærsk B-aktien løftes på 0,3 pct. til 14.800 kr.

/ritzau/FINANS