Aktier: Eksportvirksomheder fik hjælp af styrket dollar

Europæiske eksportører og finansielle virksomheder ledte torsdag an i et positivt marked. Det skete dagen efter, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, som ventet hævede renten.

Læs mere
Fold sammen

Samlet set steg det paneuropæiske Stoxx 600-indeks omkring 1,5 pct. med fremgang på alle de store markeder.

Centralbankchef Janet Yellen gjorde det nødvendige ved at hæve renten, og det var med til at skabe tryghed på de finansielle markeder torsdag, vurderer Michael Woischneck, kapitalforvalter ved Lampe Asset Management.

- Nu kan vi alle juble. Fed gjorde det endelig, og markederne overlevede. Det var ikke dommedag. Folk er meget lettede over, at Fed hverken hævede renten for lidt eller for meget, og vi ser stadig en centralbank, som er fleksibel og klar til at handle. Og det gør markederne trygge, siger Michael Woischneck, til Bloomberg News.

Euro blev torsdag svækket over for dollar, hvilket var med til at understøtte eksportvirksomheder yderligere. Euro kostede torsdag eftermiddag 1,0813 dollar mod 1,0952 dollar onsdag eftermiddag.

En af torsdagens største kursstigninger tilfaldt Standard Chartered, som steg over 7 pct. på børsen i London. Den britiske storbank meddelte, at den har udnævnt Simon Cooper til ny administrerende direktør for bankens erhvervsforretninger.

Til gengæld dykkede den franske detailgigant Casino Guichard Perrachon knap 11 pct., efter at Carson Block, der har grundlagt hedgefonden Muddy Waters, i en ny rapport vurderer, at selskabet anvender "finansiel kreativitet" for at maskere en "voldsom udhulning af sin kerneforretning". Det skrev Bloomberg News.

/ritzau/FINANS

 

Jonas Mathiesen Bang +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk