Aktier: Efterslæb fra USA giver negativt start

De danske aktier ser ud til at gå en sløj start på uge 7 i vente, efter at de amerikanske aktier fik en hård medfart fredag i sidste uge.

Læs mere
Fold sammen

Efter dansk lukketid fredag faldt de amerikanske aktier med 0,7 pct. målt på S&P 500-indekset, og dermed ser der ud til at være et efterslæb for det danske marked mandag, efter at C20 Cap-indekset sluttede fredagen med et fald på 0,6 pct. til 855,84.

Skæver man til Tyskland, fremkommer nogenlunde samme billede. Her indikerer futures for DAX-indekset en negativ start på netop 0,7 pct.

På aktiesiden er der fokus til ALK-Abelló, der har aflagt regnskab for fjerde kvartal og hele regnskabsåret 2014. Det udviklede sig stort set som ventet på de øvre linjer, mens driften og bundlinjen skuffede.

ALK omsatte for 612 mio. kr. i fjerde kvartal mod ventet 606 mio. kr. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans, mens driftsresultatet (EBIT) skuffede ved at falde til 19 mio. kr. mod ventet 44 mio. kr. blandt analytikerne.

ALK leverede et nettooverskud på 16 mio. kr. i fjerde kvartal, og også det var et godt stykke fra analytikernes forventninger, der lød på 41 mio. kr. For 2015 venter ALK en omsætning på 2,2-2,3 mia. kr. og et driftsresultat (EBITDA) før særlige poster på 225-300 mio. kr., opgjort uden milepæle og roytalties fra salg i Nordamerika og Japan. Udbyttet for 2014 bliver på 5 kr. per aktie - helt som ventet blandt analytikerne.

ALK-aktien faldt med 0,3 pct. til 730 kr. fredag.

Blandt elitepapirerne kan Vestas, der aflægger regnskab for fjerde kvartal onsdag, atter komme i fokus efter seks handelsdage på stribe med fremgang.

Den britiske storbank HSBC har løftet sit kursmål for Vestas-aktien til 345 kr. fra tidligere 285 kr., mens anbefalingen "overvægt" fastholdes. Fredag sluttede Vestas-aktien 0,7 pct. højere i 281,90 kr.

GN Store Nord tager ligeledes rampelys, efter at selskabets høreapparatdivision, GN Resound, har forlænget sin aftale med den amerikanske varehuskæde Costco, der står for en stigende del af høreapparatsalget på det amerikanske marked.

En del af aftalen er blandt andet levering til Costcos eget brand, Kirkland Signature, en aftale, som netop har været til genforhandling og havde interesse fra en række andre høreapparataktører. Men også den del af aftalen er forlænget, oplyser GN Resound til Ritzau Finans.

Dermed har GN Resound formået at holde blandt andre den danske rival, William Demant Holding, fra døren i den vigtige salgskanal.

GN Store Nord faldt med 1,3 pct. til 147 kr. fredag. William Demant-aktien faldt med 0,1 pct. til 495,50 kr.

Medicinalselskabet Novo Nordisks it-selskab, NNIT, er nu klar til en børsnotering, fortæller selskabet mandag morgen.

- Novo Nordisk er meget tilfreds med NNIT's resultater, og vi er overbeviste om, at en ændret ejerstruktur bedre vil kunne understøtte NNIT's videre udvikling og værdiskabelse og styrke selskabets markedsposition både i Danmark og internationalt, siger bestyrelsesformand for NNIT samt koncernøkonomidirektør i Novo Nordisk, Jesper Brandgaard, i en meddelelse.

I meddelelsen fremgår ikke detaljer om hvor stor en del, der skal sælges, eller hvornår det skal ske.

Novo Nordisk lukkede fredag i 279,40 kr.

/ritzau/FINANS

 

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk