Aktier: Efterslæb fra bededag giver en positiv start

Der var godt humør på de europæiske børser fredag, og det vil mandag morgen lægge en positiv bund under det danske aktiemarked, hvor der har været lang weekend på grund af store bededag.

Arkivfoto. Der var godt humør på de europæiske børser fredag, og det vil mandag morgen lægge en positiv bund under det danske aktiemarked, hvor der har været lang weekend på grund af store bededag. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL KOOREN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var godt humør på de europæiske børser fredag, og det vil mandag morgen lægge en positiv bund under det danske aktiemarked, hvor der har været lang weekend på grund af store bededag.

Stoxx 600-indekset over de største europæiske aktier steg 0,3 pct., og det tyske DAX-indeks gik frem med 0,5 pct.

Mandag morgen er der ikke noget, der har fået stemningen til at vende, og det tyder dermed på en pæn åbning for C20 Cap-indekset, der torsdag blev trukket lidt tilbage fra onsdagens rekord på grund af dyk i Pandora og Genmab. Indekset faldt 0,2 pct. til 1148,96.

»Det ser ud som om, at vi godt kan åbne en lille smule højere efter lukkedagen fredag. Der er også lidt yderligere positiv stemning fra mandag morgens meldinger om en forlænget aftale om begrænset produktion i olielandene, hvilket har fået olieprisen til at stige, «bemærker aktierådgiver Lars Skovgaard Andersen fra Danske Bank.

En af weekendens store nyheder, det omfattende it-angreb, der har ramt virksomheder og offentlige systemer verden over, kan dog påvirke markedet, bemærker han.

»Indtil videre ser det ud til, at vi samlet set er sluppet nådigt fra det, men der kan komme nogle eftereffekter ud på dagen,« vurderer Lars Skovgaard Andersen.

Denne uge er en relativt stille af slagsen, hvor regnskabssæsonen for store selskaber er ved at være overstået, og der er heller ikke de store nøgletal i vente. Det kan give lidt ujævne handelsmønstre, bemærker aktierådgiveren.

MÆRSK I FOKUS

A.P. Møller-Mærsk kom godt igennem torsdagens kvartalsregnskab med en stigning på 3,8 pct. Regnskabstallene var ikke prangende, men ledelsen fortalte om stor tro på fremgang senere på året, og det opmuntrede investorerne.

Mandag morgen er der meldinger om flere ændrede kursmål blandt analytikerne. SEB, Handelsbanken og ABG Sundal Collier har alle øget deres respektive mål for B-aktien, som torsdag lukkede i 12.180 kr.

Mærsk-aktierne kan desuden få medvind fra den stigning i olieprisen, der har fundet sted i morgentimerne mandag. Mærsk-koncernen forsøger at skille sig af med sine oliebaserede forretninger, og salgsprisen vil påvirkes meget af udsigterne på oliemarkedet.

PANDORA FIK ET SKRALD

Pandora tog endnu en dag med et stort udsving torsdag på tredjedagen efter et skuffende kvartalsregnskab. Aktien faldt 3,6 pct., efter at flere analytikere sænkede kursmål, og der var samtidig meldinger om flere sats på kursfald i smykkeselskabet.

Man skal tilbage til 3. maj for sidst at finde en handelsdag, hvor Pandora bevægede sig med mindre end 1 pct., og set over hele 2017 er aktien dykket 25 pct. - mens alle andre i C20 er steget.

Med i bunden torsdag var Genmab, hvis regnskab fra onsdag aften blev vurderet som skuffende af aktiemarkedet. Biotekselskabet faldt 3,3 pct. til 1357 kr.

Med Mærsks tal fredag er regnskabssæsonen slut for C20 i denne omgang, men ugen byder på kvartalsopdatering fra en håndfuld af børsens mindre selskaber. Mandagens kalender er tom, men resten af ugen gælder det tal fra blandt andre Torm, Københavns Lufthavne, NNIT, Rockwool, STG og Alm. Brand.