Aktier: ECB-skuffelse og Feds rentebekræftelse gav udsalg

De amerikanske aktiemarkeder sluttede torsdagen med solide kursfald.

Læs mere
Fold sammen

Skuffelse over størrelsen af Den Europæiske Centralbanks nye lempelser fik investorerne til at starte en salgsbølge, og med den amerikanske centralbankchef Janet Yellens gentagelse over for Kongressen i Washington af, at Federal Reserve er så godt som klar til at hæve renterne, var vejen banet til at hive gevinsterne hjem i en fart.

S&P 500-indekset sluttede torsdag med et fald på 1,4 pct. til 2049,62, og de tunge aktier i Dow Jones droppede 1,4 pct. til 17.477,67. Teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset lukkede med dagens største fald på 1,7 pct. til 5037,53.

Fra start blev der lagt vægt på ECB's ny lempelser. Forventningerne var skruet op til et niveau, hvor det næsten ikke kunne andet end at skuffe, og en reduktion af indlånsrenten på 0,1 pct. point til minus 0,3 pct. kunne da heller ikke få investorernes arme i vejret.

- Der er øjensynligt ingen panik, men bare skuffelse, over ECB, da udsalget synes at foregå i god ro og orden. Kombineret med bekymringer over den fornyede terrortrussel efter gårsdagens tragiske begivenheder i Californien og Federal Reserve-chef Yellens gentagelse af ønsket om gradvist at forhøje renterne - hellere før end senere - er det nok til at få investorerne til at trække sig tilbage, siger handelschef Ryan Larson fra RBC Global Asset Management i Chicago til Bloomberg News.

Torsdagens indikationer fra arbejdsmarkedet viste, at 269.000 amerikanere meldte sig som førstegangsledige i sidste uge. Det var præcis det samme antal nye ledige som ventet.

Fra fremstillingssektoren var der en stigning i de amerikanske fabriksordrer i oktober på 1,5 pct., hvilket var stort set som ventet. Og den amerikanske ordreindgang på varige forbrugsgoder steg 2,9 pct. i samme måned ifølge den endelige opgørelse. Den foreløbige opgørelse viste en stigning på 3,0 pct.

Fredag kommer den amerikanske arbejdsmarkedsrapport, der under normale forhold ville være yderst vigtig, men denne gang blot ses som en mulig bekræftelse på, at Federal Reserve vil hæve renten på det pengepolitiske møde 15.-16. december.

De amerikanske aktiefutures ligger ved seks-tiden fredag morgen med stigninger på knap 0,2 pct.

Trods en stigning i olieprisen efter onsdagens kraftige fald lå de energirelaterede aktier i bunden i torsdagens marked. Flere af de store olieselskaber måtte igen se aktiekursen droppe - Chevron faldt for eksempel 1,6 pct., og Exxon Mobil lukkede med et minus på 1,4 pct. Ifølge CNBC er der ikke den store tiltro blandt aktørerne i aktiemarkedet til, at oliepriserne vil stige, eller at Opec vil komme frem til væsentlige produktionsreduktioner.

Stormagasinkæden Sears aflagde regnskab, hvor omsætningen fortsat faldt, men underskuddet til gengæld var mindre end frygtet. I alt dykkede salget hele 20 pct. blandt andet på grund af butikslukninger og frasalg. Sears Holdings-aktien faldt 6,9 pct.

Efter lukketid offentliggjorde tøjkoncernen Gap den sammenlignelige omsætning for november. Salget faldt 8 pct. med især Banana Republic-brandet som den største synder. Gap faldt 3,1 pct. i eftermarkedet.