Aktier: ECB sendte SWall Street i målløse svingninger

De amerikanske aktier lukkede tæt på udgangspunktet torsdag efter en dag store udsving.

Baggrunden var nye og kraftigt stimulerende foranstaltninger fra Den Europæiske Centralbank (ECB), der søsatte svingningerne med først fremadstormede aktier, der dermed fik mere højde til det efterfølgende dyk, i takt med at det gik op for investorerne, at centralbankchef Mario Draghi er ved at løbe tør for krudt.

Det satte gang i et massivt tilbagetog anført af de segmenter, der har båret den tre uger lange optimisme. Blandt andet bankerne og teknologivirksomhederne var i fokus, og JPMorgan Chase faldt 0,9 pct., mens Microsoft droppede 1,5 pct.

S&P 500-indekset sluttede torsdag med et marginalt plus i 1989,57. De tunge aktier i Dow Jones faldt lige så marginalt til 16.995,13, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset som de eneste bevægede sig tydeligt med et fald på 0,3 pct. til 4662,16.

- Det er snarere en ekstrem markedsreaktion, end at der foregår noget specifikt. Draghi skød sig selv i foden med sine kommentarer, og det fjernede fokus fra, hvad ECB egentlig gør - nemlig at lancere stærkt stimulerende politik. Det er der ingen tvivl om, og det kommer til at have en grundlæggende effekt på kreditspændet og forhåbentlig i sidste ende på vækstudsigterne, siger investeringsdirektør Krishna Memani fra Oppenheimer Funds til Bloomberg News.

Fredag morgen er optimismen blandt de amerikanske aktiefutures mere grundfæstet. De asiatiske aktiemarkeder ligger efter en halvskidt start med pæne stigninger, mens de amerikanske aktiefutures øger 0,6-0,8 pct.

Torsdag eftermiddags ECB-erklæring levede med det massive hjælpeprogram kombineret med rentenedsættelser helt og fuldt op til markedets forventninger. Det satte fart i de globale aktiemarkeder, men på det efterfølgende pressemøde slog Mario Draghi fast, at han ikke forventer yderligere rentenedsættelser. Dermed blev investor-optimismen over forventede flere gratis penge skudt ned, og markederne slog bak i lyntempo.

Samtidig satte valutamarkedet i gang med eurosalg, som hurtigt blev afløst af en ganske massiv opkøbsbølge, der sendte euro langt højere end udgangspunktet inden ECB's pengepolitiske meddelelse.

Torsdagens statistisk viste, at 259.000 amerikanere meldte sig som førstegangsledige i sidste uge. Det var færre end ventet, idet et estimat fra Bloomberg News indikerede en forventning om 275.000 nye ledige blandt økonomerne.

Syv af de ti S&P-hovedgrupper lukkede i plus, mens teknologi-, industri- og finansaktierne sluttede i rødt.

Ud over Microsoft var der kursfald til Oracle på 1,1 pct. og Cisco Systems på 0,8 pct.

Bankerne var også blandt yndlingsofrene med fald til Wells Fargo og US Bancorp på mere end 0,5 pct.

I detailsektoren steg Dollar General hele 11 pct. til rekord efter et overraskende godt regnskab for fjerde kvartal. Stigende fødevarepriser og højere omsætning lå bag de gode resultater.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk