Aktier: ECB-rygter sikrede femte dag i træk med plusser i Europa

For femte dag i træk steg de europæiske aktier onsdag, efter at rygter om, at chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, har et stort lempelsesprogram gemt i ærmet, spredte sig og løftede humøret.

Læs mere
Fold sammen

FTSE 100-indekset i London steg med 1,5 pct., mens CAC 40 i Paris løftede sig 0,7 pct., og det tyske DAX-indeks steg med 0,4 pct. Det paneuropæiske Stoxx 600-indeks hentede samtidig en gevinst på 0,5 pct.

Mineselskabet Rio Tinto, der er noteret i London, steg med 1,3 pct. til 2923 pence trods en lavere produktion i fjerde kvartal sidste år, end tilfældet var i de sidste tre måneder af 2013.

Produktionen af ti ud af selskabets 13 nøglemineraler faldt i kvartalet. Men produktionen af jernmalm, der er selskabets største indtjeningskilde, steg til 79,1 mio. ton. Det var dog stadig skuffende i forhold til markedets forventninger, idet analytikere adspurgt af Bloomberg News havde ventet en produktion på 82,2 mio. ton.

Mine- og råvarekollegaen BHP Billiton meddelte onsdag, at selskabet vil skrue ned for sin oliejagt i USA, hvor det ellers har investeret tungt i søgen efter skiferolie. Trækket kom som svar på de drastisk faldende oliepriser.

- Inden for olie har vi rykket hurtigt som svar på de lavere priser, og vi vil reducere antallet af rigge, vi driver på land i USA, med omkring 40 pct. ved udgangen af regnskabsåret, skriver BHP Billiton i sit halvårsregnskab.

Investorerne kvitterede ved at sende aktien op med 2,4 pct. til 1426 pence.

I Schweiz faldt det ledende aktieindeks med 2,1 pct. efter to dage i træk med stigninger. De schweiziske aktier har tabt 13 pct. siden onsdag i sidste uge, hvor den schweiziske centralbank (SNB) trak tæppet væk under markedet ved at fjerne sit loft for schweizerfrancen over for euroen, hvilket medførte en kraftig styrkelse af den schweiziske valuta og udhulede de schweziske selskabers konkurrenceevne.

/ritzau/FINANS

 

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk