Aktier: Dystre udsigter for positivt C20-afkast i 2016

Mens nattehimlen vil lyse op med funklende lys og høje kanonbrag lørdag aften, så er det anderledes stille og roligt på det danske aktiemarked fredag morgen, som er begyndelsen på årets sidste handelsdag.

Foto: Mads Nissen

Kort efter markedsåbning ligger det ledende C20 Cap-indeks med et fald på 0,2 pct. til 1018,72, og på den måde har eliteindekset taget de første spæde skridt mod det første indeksfald siden 14. december.

Med tanke på det indledende indeksfald ser det også svært ud for eliteindekset, hvis det skal ende med et samlet positivt afkast for 2016. Da det tog hul på kalenderåret, lå det nemlig i indeks 1039,10.

Blandt de danske selskaber har A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktie falder med 0,4 pct. til 11.380 kr., inden markedsåbning oplyst, at det venter at lukke Tyra-feltet i Nordsøen i oktober 2018, da det indtil videre ikke er lykkedes at lande en aftale med regeringen om rammerne for driften af oliefeltet.

Desuden har konglomeratets rederi Maersk Line fået positivt nyt, idet priserne for fragt på verdenshavene den seneste uge er steget med hele 15,5 pct., viser tal fra Shanghai Shipping Exchange.

I det resterende eliteindeks er der også fokus på Vestas, som falder med 0,1 pct. til 449,10 kr. Det sker på trods af, at vindmøllemageren har kurs mod sit bedste år nogensinde målt i forhold til antallet af ordrer - godt hjulpet på vej af en lind strøm af ordrer de seneste dage.

Også fredag har der været liv i ordrebogen, idet producenten skal levere møllekomponenter med en samlet kapacitet på 131 megawatt til en unavngiven kunde i USA.

Vendes blikket mod torsdagens mest stigende og faldende aktier - henholdsvis Pandora og Nets - er de fredag lagt fra land med et minus på 0,4 pct. til 919 kr. for smykkeselskabets vedkommende, mens betalingsfirmaet ligger uændret i 122,50 kr.

Uden for eliteindekset har Vestjysk Bank meddelt, at banken med virkning fra 1. januar ikke venter at kunne leve op til alle de øgede krav, som banken er blevet pålagt af Finanstilsynet.

Ledelsen forventer dog umiddelbart, at kapitalforholdene kan bringes på plads via bankens indtjening og tilpasning af forretningsomfang. Vestjysk Bank-aktien er startet uændret i 13,60 kr.