Aktier dykker efter glohed amerikansk inflation

Inflationen i USA steg igen i maj og ligger nu på det højeste niveau siden 1981. Det har sendt aktiemarkedet i dørken fredag eftermiddag.

Hvad gør man nu som aktiehandler? Inflationen i USA var noget højere end ventet i maj.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan McDermid/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For aktiemarkedet var der en ting, der ikke måtte ske: At den amerikanske inflation stak yderligere i vejret.

Og fredag eftermiddag skete det så alligevel. Friske tal for forbrugerpriserne i maj viste, at inflationen steg til 8,6 procent i sidste måned fra 8,3 procent i april og dermed nu ligger på det højeste niveau siden starten af 80erne. De 8,6 procent var højere end analytikernes forventninger på 8,3 procent.

Den overraskende stigning fik med det samme aktiemarkedet til at dykke. Futures for de amerikanske indeks vendte små plusser til store minusser med for eksempel Nasdaq 100 nede med 1,4 procent. I Europa var aktiemarkederne allerede kommet dårligt fra start fredag, men fik et yderligere skub nedad efter de amerikanske tal. Det danske eliteindeks, C25, faldt 1,6 procent, mens det tyske DAX indeks var nede med 1,7 procent.

»Stigningen i inflationen skyldes ikke blot højere energi- og fødevarepriser. Prisstigningerne rammer langt bredere og har også bredt sig til servicesektoren. Faktisk udgør prisstigningerne i servicesektoren nu den største del af inflationen. Det er bekymrende, da de prisstigninger vil være mere vedvarende end eksempelvis høje energipriser,« siger Kim Blindbæk, seniorøkonom hos Sydbank.

Renterne tog også et hop opad i kølvandet på inflationstallet. Den tiårige amerikanske rente – verdens vigtigste – steg til 3,08 procent fra 3,05 procent tidligere på dagen. Dollaren steg til 7,06 kroner fra under syv kroner tidligere på fredagen.

»Den amerikanske forbundsbank (Fed) tager den høje inflation meget alvorligt. Det er der også grund til, for hvis inflationen for alvor kommer ud af kontrol, vil den nødvendige medicin for at dæmpe inflationen give den amerikanske økonomi store bivirkninger i form af lav økonomisk vækst og højere arbejdsløshed,« siger Kim Blindbæk og tilføjer:

»De høje lønstigninger, vi allerede ser, risikerer at puste til en løn- og prisspiral, hvor amerikanerne skruer lønningerne op og dermed på sigt inflationen. Det er særligt et fokuspunkt i øjeblikket, hvor det amerikanske arbejdsmarked er glohedt med flere ledige stillinger, end der er arbejdsløse.«