Aktier dykker 48 pct. i Argentina - investorer frygter ny statsbankerot

Investorer sælger alt, hvad der lugter af Argentina – aktier, pesoen og statsobligationer. Efter at populisten Fernandez fik et kanonvalg over weekenden, frygter markedet, at landet har kurs mod endnu en konkurs.

Den populistiske, venstreorienterede præsidentkandidat Alberto Fernandez fik overraskende stor opbakning under weekendens primærvalg i Argentina. Foto: Frente de Todos/AFP/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke, fordi finansmarkedet mangler brændpunkter i øjeblikket, men i denne uge er der blevet tilføjet endnu et til den efterhånden lange liste af bekymringer: Argentina.

Henover weekenden led præsident Mauricio Macri et bemærkelsesværdigt nederlagt i landets primærvalg, og det har udløst panik på finansmarkedet. Investorerne har i stor stil skilt sig af med argentinske aktier, obligationer samt landets valuta, pesoen, i frygt for, at den latinamerikanske stat har kurs mod endnu en statsbankerot.

»Håbet om, at Argentina bliver en bæredygtig, velfungerende økonomi, er blevet ødelagt for nu,« siger Patrick Wacker, porteføljeforvalter hos UOB Asset Management i Singapore til Bloomberg.

»Jeg ser ikke nogen lyspunkter i valgresultatet,« tilføjer han.

Argentina har en lang historie af finansielle kriser bag sig og er to gange inden for de seneste 20 år – i 2001 og 2014 – blevet erklæret konkurs, fordi landet ikke har kunnet tilbagebetale sin gæld. Den nuværende præsident Macri har de seneste år langsomt fået genopbygget investorernes tillid til Argentina og landet flere aftaler med Den Internationale Valutafond (IMF).

Under weekendens primærvalg mistede Macri imidlertid stemmer til den venstreorienterede populist Alberto Fernandez, der frygtes at skabe tårnhøj inflation og forsøge at genforhandle Argentinas låneaftaler med kreditorerne. Primærvalget bliver set som en lakmusprøve på præsidentvalget i oktober, og finansmarkedet er bekymret for, at Fernandez vil føre landet ud i en konkurs. Macri fik godt 32 pct. af stemmerne, mens Fernandez fik knap 48 pct.

Det finansielle instrument credit default swaps viser, at investorerne har indregnet en 75 pct. risiko for, at Argentina inden for de næste fem år ikke vil være i stand til at betale sine lån tilbage. Et credit default swap (CDS) er et finansielt produkt, hvor man køber en forsikring mod, at man mister sine penge, hvis en virksomhed eller i dette tilfælde et land går konkurs. Når prisen på en CDS stiger, giver det en indikation af, at markedet i stigende grad forventer kreditproblemer.

 

Derfor sendte weekendens valgresultat chokbølger gennem markedet, da det åbnede i Buenos Aires mandag. Det lokale Merval-indeks dykkede 38 pct. i peso og 48 pct. i dollarpriser. Ifølge Bloomberg markerer de 48 pct. det næststørste aktiefald i verden i løbet af de seneste 70 år. Det er kun overgået af et 62 pct. stort dyk i Sri Lankas aktieindeks i juni 1989.

Samtidig fik pesoen klø og var på et tidspunkt faldet over 30 pct. over for dollaren til en ny historisk bundrekord.

»Ja, Argentina er en lille økonomi. Men det sidste, de globale markeder har brug for lige nu, er endnu en markedsvenlig regering, der forfalder til populisme og/eller geopolitik,« skriver Michael Every, seniorstrateg i Rabobank i en kommentar.

Aktiemarkederne uden for Argentina har også været på en rutsjebanetur de seneste dage. I sidste uge hoppede de op og ned på grund af en optrapning i handelskrigen mellem USA og Kina. Mandag blev børserne banket ned over fornyet uro i Hongkong, hvor lufthavnen blev lukket for al flytrafik, efter at demonstranter rykkede ind, og tirsdag fortsætter de røde tal på aktiemarkedet i Europa, USA og Asien.