Aktier: Dyk i olieprisen sender aktiemarkedet på ny nedtur

Det danske aktiemarked er torsdag åbnet klart lavere og følger dermed en negativ tendens i resten af Europa efter brede fald på de asiatiske børser.

Foto: Andy Buchanan

Olieprisen er atter det store tema i markedet, efter at den atter er kommet under 30 dollar per tønde efter tirsdagens kortvarige optur til over 32 dollar.

Nedturen i olieprisen kommer blandt andet efter meldinger fra et saudiarabisk olieselskab om, at man vil fastholde investeringsniveauet for olie og gas.

- Det skaber frygt for, at det aktuelle overudbud af olie vil blive langvarigt, og det fik prisen til at klaske helt sammen (under 30 dollar per tønde). Forleden steg olieprisen cirka 10 pct., og det var stort set, hvad den mistede oven på udtalelserne, skriver chefstrateg Henrik Drusebjerg fra Carnegie i en kommentar.

Det danske C20 Cap-indeks ligger efter et kvarters handel tirsdag 1,3 pct. lavere i 969,48 efter fald i 19 af indeksets 20 aktier. Kun Jyske Bank formår at krybe uden om nedturen, da aktien med en stigning på 2,0 pct. til 290,90 fortsætter de positive takter fra mandag, hvor banken kom med opløftende regnskabstal for fjerde kvartal.


Tirsdag er det kommet frem, at den amerikanske storbank JPMorgan Chase har hævet anbefalingen af Jyske Banks aktie til "overvægt" fra "neutral". Kursmålet er i samme ombæring hævet til 345 kr. fra 317 kr. Jyske Banks aktie steg mandag 2,6 pct., efter meldingen om at banken i 2015 tjente 3,2 mia. kr. før skat.

I bunden af det danske eliteindeks findes William Demant med et fald på 2,5 pct. til 605 kr., efter at finanshuset Exane BNP Paribas har sænket anbefalingen af aktien til "neutral" fra "outperform".

Olieprisfaldet lægger pres på A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktie fra åbningen sætter sig 1,5 pct. til 8145 kr.

Novo Nordisk starter samtidig dagen med et fald på 1,4 pct. til 375,40 kr. Finanshuset Oddo har valgt at sænke anbefalingen af aktien til "neutral" fra tidligere "køb". Kursmålet er endvidere blevet reduceret med 50 kr. til 400 kr., fremgår det af Bloomberg News.

Finanshuset Kepler har derimod regnet sig frem til et højere kursmål på 1000 kr. for aktien i smykkekoncernen Pandora. Det er 150 kr. højere end det tidligere kursmål, mens anbefalingen er uændret "køb", skriver Bloomberg News. Det til trods falder Pandoras aktie i den indledende handel med 1,3 pct. til 872,50.

Forsikringsaktien Tryg har endvidere fået hævet sin anbefaling til "overvægt" fra "ligevægt" hos det britiske finanshus Barclays, mens Mediobanca har hævet til "outperform" fra "sector perform". Trygs aktie handler 0,8 pct. lavere i 126,50 kr., men er siden torsdagens regnskab dog steget fra 113,50 kr.

Carlsbergs aktie klarer sig hæderligt i forhold til C20 generelt med et begrænset fald på 0,4 pct. til 541. Det hænger formentlig sammen med, at finanshuset RBC har løftet anbefalingen af aktien til "outperform" fra "sector perform", mens kursmålet er blevet hævet med 110 kr. til 650 kr.

Uden for C20 kommer der tirsdag nyt fra RTX og Rias, der sender kvartalsregnskaber på gaden.