Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Transportaktien var en af dem, der stod for skud, efter at det stod klart, at Donald Trump, der går ind for en noget hårdere kurs over for udenlandske selskaber i den amerikanske handelspolitik, bliver USA's næste præsident efter Barrack Obama.
Generelt set var der noget mere ro om de lidt tungere papirer herhjemme tirsdag, mens regnskaber stadig spillede en vigtig rolle blandt flere af sidepapirerne. C20 Cap-indekset endte 0,9 pct. højere i 948,37.
- Det hele er faldet lidt mere til ro efter Trump-effekten på markedet. Det har også været nogle kraftige bevægelser, vi har set efter det valg - både indeksmæssigt og sektormæssigt, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.
Han peger på, at investorerne nu i stigende grad kigger frem mod decembers rentemøde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hvor alt lige nu tyder på en renteforhøjelse. En tendens, der også blot synes styrket efter valget af Donald Trump.
- Vi har fået nogle stærke detailsalgstal fra USA tirsdag. Det peger yderligere mod en renteforhøjelse i december. Det er efterhånden svært at se, hvad der skal gøre, at vi ikke skal have en forhøjelse til december. Men det synes også indpriset i markedet, siger Martin Munk.
FLERE MINDRE REGNSKABER
Regnskabssæsonen herhjemme er så småt ved at gå på hæld for de større selskaber, men der er dog stadig adskillige rapporter fra nogle af de lidt mindre selskaber.
Det gælder blandt andet tøjselskabet IC Group, der oplevede en rigtig sløj september, hvor det varme vejr betød mindre lyst til tøjkøb hos forbrugerne, hvilket gav et betragteligt fald i det sammenlignelige salg i selskabets første kvartal.
For hele 2016/17 blev forventningerne til indtjeningsmarginen (EBIT) desuden sænket, så der nu ventes 8-9 pct. på den post mod den tidligere forventning om en EBIT-margin på cirka 9 pct. Forventningerne om en salgsvækst på mindst 6 pct. er fastholdt.
IC Group-aktien faldt med 4,8 pct. til 148,50 kr.
REDERIER I MODVIND
Også rederiet DFDS afleverede regnskab tirsdag - her for tredje kvartal. Og også her blev der fundet anledning til at justere forventningerne - i begge retninger faktisk.
Således venter DFDS nu at sejle et driftsresultat (EBITDA) før særlige poster på 2525-2625 mio. kr. hjem mod den tidligere forventning om 2450-2600 mio. kr., men samtidig er forventningerne til omsætningsvæksten sænket til 4 pct. fra tidligere ventet 6 pct.
DFDS-aktien satte sig 0,5 pct. til 305,90 kr.
Også kollegaen Torm, der dog opererer i et noget andet segment end DFDS, havnede i børsmæssigt uvejr efter sit regnskab for tredje kvartal, der indeholdt en nedjustering af forventningerne.
Torm venter ikke længere at kunne præstere et driftsresultat (EBITDA) på 210-250 mio. kr. samt et overskud før skat på 50-90 mio. kr. i indeværende år. I stedet ventes der nu henholdsvis 185-205 mio. kr. og 30-50 mio. kr. på de to poster.
Det er særligt begrænset efterspørgsel på fragt af olie, der har givet modvind. Torm-aktien faldt med 1,8 pct. til 54 kr.
MÆRSK STEG TRODS KREDITVURDERINGSHUG
Blandt elitepapirerne var transport- og logistikselskabet DSV bedst kørende med en stigning på 3,8 pct. til 296,30 kr. uden større selskabsspecifikke nyheder bag.
Aktien er dog faldet væsentligt de seneste fem dage i lyset af særligt valget af Donald Trump som USA's kommende præsident.
Aktierne i A.P. Møller-Mærsk har ligeledes været udsat for voldsomme udsving i kølvandet på valget. Særligt Donald Trumps syn på handelspolitikken ses nemlig som negativt for blandt andet containerrederiet Maersk Line.
Tirsdag kunne konglomeratet konstatere, at kreditvurderingsinstituttet Standard & Poor's (S&P) har sænket sin kreditvurdering til "BBB" fra tidligere "BBB+".
Mærsks B-aktie steg dog alligevel med 0,9 pct. til 9050 kr. - blandt andet understøttet af en stigende oliepris.
Omvendt sløjt så det ud for William Demant Holding, der blev tirsdagens bundprop i C20 Cap med et fald på 2 pct. til 115 kr.
Aktien er faldet ubrudt, siden William Demant afleverede sin periodemeddelelse torsdag i sidste uge, hvor der blandt andet blev meldt om pres på den amerikanske detailforretning, mens selskabet også pointerede, at driftsresultatet (EBIT) for hele 2016 formentlig vil lande i bunden af det udmeldte interval på 2,0-2,3 mia. kr.
SENT REGNSKAB FRA TOPDANMARK
Tilbage blandt sidepapirerne leverede også Gabriel Holding, Prime Office og Nordjyske Bank regnskaber, men det uden at det skabte store udsving i aktierne.
Alt imens måtte investorerne vente på regnskabet fra forsikringsselskabet Topdanmark, der - noget uvant - først rapporterer sine tal efter markedets lukketid.
Inden regnskabet faldt Topdanmark-aktien med 0,3 pct. til 178,10 kr.