Aktier: DSV og Vestas tynger mismodigt marked

Et par kinesiske nøgletal i weekenden, næste uges rentemøde i den amerikanske centralbank og et fortsat nedadgående pres på råvarepriserne holder investorerne på måtten i fredagens aktiemarked.

Læs mere
Fold sammen

Omkring middagstid falder det danske C20 Cap-indeks med 0,7 pct. til 1010,24, hvilket nogenlunde følger udviklingen på de europæiske børser. I bunden falder DSV og Vestas begge knap 2 pct.

Investorerne har ikke lyst til at tage for meget risiko på bøgerne, da de kommende dage vil byde på et par imødesete begivenheder, vurderer Kim Sejdelin, aktiehandler i Jyske Bank.

- Råvarepriserne falder fortsat, og der er en generel bekymring for, at det bliver en udfordring for diverse elementer i økonomien.

- Derudover er der nogle kinesiske i nøgletal i weekenden, som man nok gerne lige vil se, og så er det møde i Fed i næste uge. Så vi ser et lidt afventende marked, siger Kim Sejdelin.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, holder onsdag i næste uge rentemøde, hvorefter det bliver meldt ud, om banken hæver renten for første gang siden 2006 og dermed starten vejen tilbage mod en normalisering af pengepolitikken.

- Spørgsmålet er selvfølgelig først og fremmest, om de hæver renten, men dernæst også hvilke indikationer der kommer i forhold til hastigheden på de kommende renteforhøjelser. Det er nok i virkeligheden særligt det, der vil være fokus på, siger Kim Sejdelin fra Jyske Bank.

Ser man væk fra de store linjer, er der på det danske aktiemarked pres på DSV-aktien, som falder 2 pct. til 266,10 kr., efter at transportkoncernens seneste opkøb, UTI Worldwide, har aflagt et svagt regnskab torsdag aften.

UTI Worldwide, som DSV efter planen fusionerer med i starten af det nye år, havde en tilbagegangen i omsætningen på 18 pct. i tredje kvartal, mens driftsoverskuddet, EBITDA, faldt med 15 mio. dollar til 8 mio. dollar.

Hos Handelsbanken giver tallene dog ikke anledning til bekymring, hvis man er DSV-aktionær.

- Da DSV historisk har været god til at foretage succesfulde opkøb, vurderer vi, at det også er tilfældet denne gang, skriver Handelsbanken i en kommentar.

I bunden af C20 har DSV selskab af Vestas, der uden nyheder falder 1,7 pct. til 445,60 kr. Der er også fald til Mærsk trods en bedring i fragtpriserne over den seneste uge.

Raterne for containerfragt fra Kina og ud i resten af verden steg i denne uge steg i gennemsnit med 6,7 pct. i den forgangne uge, viser tal fra Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der dækker over spotpriser på fragt fra Shanghai til en stribe destinationer i verden.

Mærsk-aktien falder 1 pct. til 9410 kr. Lidt større er dykket hos ingredienskoncernen Chr. Hansen, der fredag har måttet se schweiziske UBS sænke anbefalingen af aktien til "neutral" fra "køb". Aktien falder 1,6 pct. til 418,10 kr.

I den anden ende af C20 er der bedre stemning omkring Genmab. Aktien stiger 0,2 pct. til 941 kr., efter at Nordea har løftet kursmålet for aktien til 1100 kr. fra 949 kr. Helt i toppen finder man Coloplast-aktien, der uden nyt på programmet stiger 0,9 pct. til 543 kr.

Blandt de mindre selskaber har der blandt andet været gang i svingdøren hos RTX, der siger farvel til topchef Flemming Hynkemejer. Teleudstyrsproducenten har endnu ikke fundet en permanent afløser, men finansdirektør Jacob Vittrup er midlertidig mand på posten. RTX-aktien falder 7,2 pct. til 84 kr.

Veloxis og Roblon har også ansat ny topleder. Veloxis falder 2,3 pct. til 1,7 kr. og Roblon falder 2,5 pct. til 236 kr.