Aktier: DSV kører fra Danske Bank og Novo Nordisk

Tranportkoncernen DSV varmer op til forlænget weekend og ligger i front i C20 Cap-indekset torsdag middag.

Læs mere
Fold sammen

Aktien stiger med 1,9 pct. til 224,30 kr. - og dermed er det et stykke ned til nummer to i indekset, TDC, der stiger med 0,5 pct. til 51,25 kr.

DSV kører fra kollegerne i indekset efter at være kommet med regnskab for de tre første måneder af 20155. Mens selskabets schweiziske konkurrenter har fået tæsk af francens styrkelse, så var valutasvingningerne i første kvartal anderledes gode ved DSV, der bæres frem af en stærk dollar og lave brændstofpriser.

Transportkoncernen kom ud af første kvartal 2015 med et driftsresultat (EBIT) på 641 mio. kr., hvilket var højere end de ifølge Ritzau Estimates ventede 624 mio. kr. Omsætningen lød på 12,6 mia. kr. mod de ventede 12,3 mia. kr.

Nordea genvinder en smule af det tabte onsdag, da bankkoncernen kom med første kvartalsregnskab. Selv om overskuddet før nedskrivninger steg til 1530 mio. euro fra 1264 mio. euro og var bedre end ventet, da analytikere adspurgt af Ritzau Estimates havde ventet et overskud på 1309 mio. kr. faldt Nordea - men torsdag middag stiger aktien med 0,3 pct. til 86,75 kr.

Selv om både Danske Bank og Novo Nordisk klarede sig bedre end det, analytikerne forventede til udviklingen i selskaberne i årets tre første måneder - så er investorerne ikke tilfredse. Aktierne i de to selskaber falder fortsat ved middagstid.

Danske Bank ligger som den næstmest faldende aktie torsdag og er nede med 2,3 pct. til 188,50 kr.

Bankkoncernen kom ellers markant bedre ud af første kvartal end ventet blandt analytikerne. Nettoresultat viste en fremgang til 4951 mio. kr. fra 2812 mio. kr. i samme periode sidste år, mens analytikerne ifølge et estimat fra Ritzau Estimates havde ventet et resultat på 3808 mio. kr.

Novo Nordisk overgik igen analytikernes forventninger og havde en nyhed i ærmet, som ikke var forventet. Selskabet oplyser, at administrerende direktør, Lars Rebien, fortsætter frem til 2019 - og i samme omgang kunne medicinalgiganten melde, at kronprinsen i Novo, koncerndriftsdirektør og viceadministrerende direktør Kåre Schultz, havde valgt at forlade selskabet.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at Kåre Schultz havde set frem til at overtage min stilling, indledte Lars Rebien Sørensen torsdag på en telekonference for pressen sin forklaring om baggrunden for Schultz' fratrædelse.

Han henviste derefter til forklaringen i årsregnskabet om, at bestyrelsen har ønsket større visibilitet vedrørende lanceringer af store lægemidler på væsentlige markeder, og derfor har selskabet løftet nøgleregioner og product supply til koncerndirektionsniveau. Og i den forbindelse er der ikke længere brug for en koncerndriftsdirektør.

Resultatet overgik analytikernes forventninger med et driftsresultat (EBIT) på 13.857 mio. kr. mod 8033 mio. kr. i første kvartal af 2014 og analytikerforventningen på 13.055 mio. kr., og Novo hævede da også sine forventninger til hele året. Samtidig tjente medicinalkæmpen knap en halv milliard mere end ventet af analytikerne, da Novo landede en bundlinje på 9876 mio. kr.

Men efter en god start på dagen falder Novo Nordisk med 1 pct. til 369 kr. ved middagstid.

C20 Cap-indekset falder torsdag middag 1,2 pct. til 981,69.

Selvom det er tredje dag i streg med fald er der ingen grund til panik over de seneste dages tilbagefald på aktiemarkederne, vurderer Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven.

Han ser det som helt naturligt efter en periode med store kursstigninger, at der kommer en korrektion. Mange investorer tager stikket hjem efter en periode med store gevinster. Det er imidlertid umuligt at sige, hvor stor og langvarig korrektionen bliver, men han venter, at den bliver behersket.

- Rent økonomisk er der ikke kommet afgørende nyheder, der retfærdiggør store kursbevægelser. Ganske vist har de seneste uger generelt budt på bedre nyheder fra eurozonens økonomi. Det har fået nogle investorer til at spekulere på, om Den Europæiske Centralbank (ECB) vil nedtrappe eller helt stoppe opkøbet af obligationer for nye penge, siger han i en kommentar.

Coloplast ligger hel i bunden af indekset med et fald på 2,3 pct. til 534,50 kr. Det britiske selskab Smith & Nephew, der konkurrerer med Coloplast inden for visse dele af markedet for sårplejeprodukter, har haft relativ svag, underliggende vækst i de første tre måneder af året.

Ifølge aktieanalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen, der dækker Coloplast, skal man dog være opmærksom på, at salgsudviklingen kan svinge meget i de enkelte kvartaler, fordi der typisk bliver indgået store kontrakter. Coloplast kommer med regnskab for første kvartal 5. maj.

Derudover er der få nyheder af berette fra C20 Cap-indekset foruden et hævet kursmål af Vestas. ABG mener, at Vestas-aktien bør koste 330 kr. og ikke 285 kr., sådan som det tidligere var meldingen. Vestas falder med 1,7 pct. til 297,60 kr.

Uden for eliteindekset fremlagde den islandske proteseseproducent, Össur, sit regnskab. Össur blev ramt af styrkelsen af dollar i første kvartal, og selv om regnskabet, der kom sent onsdag aften, viste en pæn organisk vækst i første kvartal, dykkede bundlinjen hele 21 pct. Össur falder 2,3 pct. til 21 kr.

Skjern Bank har også fremlagt regnskab, og på trods af en ekstraordinær engangsudgift på 7,5 mio. kr. er det lykkedes Skjern Bank at løfte sit resultat før skat i første kvartal af 2015 til 20,8 mio. kr. Kigges der på kerneforretningen, er der grund til at glæde sig over blandt andet faldende nedskrivninger. Skjern Bank-aktien ligger uændret i 34,50 kr.

Auriga, der snart er en tom børsskal, fremlagde torsdag morgen nøgletal for Cheminova, som netop er blevet afhændet. Tallene viser, at kemikalievirksomheden var godt kørende i sin sidste tid på danske hænder, og en udlodning i forbindelse med salget er på trapperne.

Cheminova øgede sin omsætning 7 pct. til historisk høje 1955 mio. kr. i årets tre første måneder, og driftsresultatet (EBIT) voksede 36 pct. til 293 mio. kr., hvilket er lig en EBIT-margin på 15 pct. Salget af Cheminova efterlader 8,34 mia. kr. til aktionærerne, efter at gælden er betalt, og aktiviteterne er lukket ned.

Det betyder en udlodning til aktionærerne på 323 kr. per aktie, som Aurigas generalforsamling torsdag skal stemme for. Auriga blev sat i børspause torsdag formiddag, og aktien ligger stort set uændret i 318,50 kr.

Desuden har Zealand Pharma rapporteret licensindtægter for Lyxumia i første kvartal - de landede på 6,3 mio. kr. Zealand-aktien ligger uændret i 89 kr.

/ritzau/FINANS