Aktier: DSV er bagtrop i rødt mandagsmarked

Der er negativt pres på aktiemarkederne fra ugens start med dyk på mellem 0,4 og 0,8 pct. i de større europæiske aktieindeks.

Foto: Simon Skipper. ARKIVFOTO.
Læs mere
Fold sammen

Herhjemme trækker DSV og udbytteramte Novo Nordisk også ned i et C20 Cap-indeks med overvægt af minusser. Samlet falder det danske eliteindeks 0,6 pct. til 985,97 efter godt 20 minutters handel.

Påskeferien er med til at give mindre aktivitet på markederne, mens der ikke er kommet nogen impulser i weekenden, der har givet investorerne nye grunde til at købe aktier, tværtimod har der været en anelse pres på olieprisen.

- Vi ser ikke meget entusiasme i markederne på grund af den ferieforkortede uge og det stærke opsving, vi har haft på det seneste. Vi har brug for nye katalysatorer for at dette "rally" kan fortsætte. Vi har brug for at se tegn på, at væksten er stabil, forklarer chefstrateg Michael McCarthy fra australske CMC Markets over for Bloomberg News om mandagens udvikling i Asien indtil videre.

Novo Nordisk-aktien, der vægter omkring 15 pct. i C20 Cap, vejes ned af en udbyttebetaling på 6,40 kr. per aktie. Det svarer til 1,75 pct. af Novo-aktiens lukkekurs fredag, og da aktien "kun" falder 6,20 kr., er der faktisk tale om en lille underliggende stigning for medicinalselskabets aktionærer, selv om kursaflæsningen viser minus 1,7 pct.

DSV er upopulær hos analytikerne i schweiziske USB. Transportaktien sænkes mandag morgen til anbefalingen "sælg" fra "neutral" ifølge data fra Bloomberg. DSV-aktien dykkede i starten af 2016 men er kommet stærkt igen og lå fredag få kroner fra sin rekordkurs - mandag falder aktien dog til bunds i C20 med et fald på 2,7 pct. til 275,30 kr.

Carlsberg fik sent fredag positive kommentarer fra kreditvurderingsbureauet Moody's. Carlsbergs nye strategi, Sail'22, der ellers blev modtaget dårligt i aktiemarkedet, er ifølge Moody's positiv for bryggeriets kreditværdighed på grund af den manglende appetit på nye opkøb. Carlsberg-aktien falder 0,3 pct. til 589 kr. og ligger dermed i midten af indekset.

Novozymes får også ekstern ros. Nordea har i hvert fald øget sit kursmål for enzymaktien til 300 kr. fra 285 kr., fremgår det af data fra Bloomberg. Anbefalingen fastholdes på "hold" for Novozymes, der mandag stiger 0,2 pct. til 289 kr. og dermed blander sig i toppen, hvor Nordea, Danske Bank og høreapparataktierne GN Store Nord og William Demant er med i et femkløver af stigende aktier.

Uden for C20 Cap er der også kursmålsløft til H+H International fra Nordea, der øger målet med en femmer til 95 kr., mens samme banks analytikere skruer ned for målet for Zealand Pharma-aktien til 120 kr. fra tidligere 132 kr., viser Bloombergs data. Begge aktier flyttes dog mindre end 1 pct. i morgentimerne.

Til gengæld tager Bang & Olufsen et stort skridt tilbage efter fredagens fremgang på 6,7 pct. Her jublede investorerne over B&O's todelte melding om, at Struer-selskabet dels har startet et nyt produktionspartnerskab med LG Electronics og dels stadig forhandler med en interesseret køber af hele eller dele af B&O.
Mandag er stemningen dog vendt, og blandt andet har Nordeas analyseafdeling også sænket anbefalingen for Bang & Olufsen til "sælg" fra tidligere "hold" samt kursmålet til 65 kr. fra 70 kr. B&O-aktien falder 4,9 pct. til 68 kr.

Scandinavian Tobacco er desuden ny i JPMorgans analyseunivers. Banken, der var med til at børsnotere det danske cigar- og tobaksfirma, starter dækning med en neutral anbefaling og kursmålet 107 kr., hvor STG-aktien fredag lå i kurs 105. Mandag falder den 1,6 pct. til 103,30 kr.

Regnskabsmæssigt er der intet dansk på programmet mandag og heller ikke det store i vente i Europa.

Nøgletalsfronten byder heller ikke på de store indspark - mest vigtigt er eftermiddagens tal for salget af amerikanske boliger i februar - mens et par taler fra vigtige figurer i USA's centralbank, Jeffrey Lacker og Dennis Lockhart, måske kan tiltrække opmærksomhed i dagens løb.

/ritzau/FINANS